in

Sustav e-propusnica bit će spreman u ponedjeljak

Foto Vlada RH

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će sustav e-propusnica biti spreman za korištenje od idućeg ponedjeljka, 21. prosinca, što je dva dana prije nego što Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta stupi na snagu.  

“Danas će biti objavljena odluka, tamo će biti objavljeni razlozi koji su opravdani da bi se moglo napustiti prebivalište i boravište. Te razloge treba staviti u aplikaciju, odnosno web sustav”, kazao je Malenica pojasnivši da će usklađivanje aplikacije s novom odlukom trajati nekoliko dana, piše Index. 

“Sustav će biti spreman za korištenje od ponedjeljka, kada će građani moći zatražiti izdavanje e-propusnica, dok sustav propusnica na snagu stupa od 23. prosinca”, pojasnio je ministar u Banskim dvorima. Uvjeren je da će Odluka o zabrani napuštanja prebivališta imati pozitivan učinak. 

Odluka o zabrani napuštanja prebivališta u prvom valu smirila je kretanja građana, pa se to očekuje i od ove odluke, kazao je, piše Index. 

Vlada je objavila da se odluka o propusnicama ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrbu plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno od mjesta prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. siječnja 2021..

Građani Grada Zagreba mogu bez propusnice do krajnjih granica Zagrebačke županije.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i bitne za funkcioniranje države i društva. Poanta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže putovanja i proslava”, naglasio je ministar Davor Božinović.

Poreč primjer dobre prakse u sklopu konferencije Hrvatska 2030: Koja je vizija i kako je ostvariti?

Kod Vodnjana poginuo 61-godišnji slovenski državljanin