in

Sutra u Novigradu starta Foto ex tempore

Foto: Kulturistra.hr

Ove će se godine manifestacija Foto ex tempore u Novigradu održati od 3. do 6. listopada u organizaciji Zajednice Talijana Novigrad i u suradnji s Udrugom Fotografa Istre. Pokrovitelji su Grad i Turistička zajednica Novigrad, Talijanska unija Rijeka i tršćansko Narodno sveučilište.

Projekt je zamišljen kao kulturno turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije. Fotografi iz cijelog svijeta dolaze krajem rujna svake godine na nekoliko dana u Novigrad, koji postaje bazom manifestacije. To su renomirani profesionalci, foto reporteri i međunarodno nagrađivani amateri. Iz Novigrada se kreće na izlete po Istri i snima na zadane teme.

Teme koje se fotografima postavljaju kao kreativni vizualni izazov iz godine u godinu predstavljaju bogatu povijest i kulturnu baštinu naše regije uz prethodno stručno predavanje, kako bi se sudionike čim bolje informiralo o našoj kulturi, a reporterima dalo autentični izvor za reportažu.

Ex tempore se dijeli u dvije teme, industrijsku baštinu i Novigrađane. Industrija je tijekom 20. stoljeća na našim prostorima imala velik utjecaj, kako na živote tako i na sastav stanovništva, zbog brojnih ekonomskih migracija. Mnoga mjesta je preoblikovala, a poneka i stvarala. Sada u 21. stoljeću, svjedočimo propadanju većine industrijskih postrojenja, a iza njih ostaju opustošena zdanja, koja nas podsjećaju na ne tako davna vremena, u kojima su othranila generacije domicilnog stanovništva. Bez obzira na svoj avetinjski izgled, fotografima su to izuzetno zanimljivi motivi, a Istri vrijedna arhiva industrijske baštine. S obzirom da je najveća koncentracija takvih motiva na području Labina, Raše i okolice, gdje su takva zdanja služila rudarstvu, organizatori će ih voditi na ta mjesta u lov za najboljim motivima industrijske ostavštine.

Novigrad je u više navrata proglašen najuspješnijim, najsretnijim, najbogatijim gradom u Hrvatskoj. Ovom temom želi se naglasiti kako su ljudi, Novigrađani, upravo ti koji čine ovaj gradić tako uspješnim. Srdačnošću i zajedništvom čine pozitivnu atmosferu, koju često ističu njegovi gosti.

Završna izložba i nagrađivanje najboljih radova održat će se u subotu, 6. listopada, od 17 do 20 sati.

Razbijao po umaškom automat klubu

Razbijao po umaškom automat klubu

Općina Kaštelir Labinci prvi put proslavila Svjetski dan turizma

Općina Kaštelir Labinci prvi put proslavila Svjetski dan turizma