in

SUŽIVOT S VIRUSOM U ISTRI – Stožer najavio otvaranje trgovina, frizerskih salona i ostalog po fazama – Evo što će početi raditi već idućeg tjedna

Foto Radio Centar Poreč

Glavne točke presice istarskog Stožera civilne zaštite, 22. travnja:

-Bez novooboljelih; uz 4 nova oporavljena sada je ukupno 70 izliječenih od koronavirusa.

-Od početka analize u pulskom Zavodu za javno zdravstvo analiziran je 281 bris

-Ukupno 1.112 osoba u samoizolaciji

-U pulskoj bolnici danas 13 oboljelih, ukupni postotak izliječenih od početka epidemije je 84,15 posto, uskoro otvaranje zdravstvenog sustava za specijalističke preglede uz reorganizaciju rada

Načelnik Stožera Dino Kozlevac najavio je zbog izuzetno dobre epidemiološke situacije kojoj su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli svi Istrani i drugi koji žive u našoj županiji da se ide u fazno popuštanje s mjerama. Hodogram aktivnosti napravljen je u koordinaciji sa županom i (grado)načelnicima. Kreće se s otvaranjem objekata nižeg rizika, sve će se pratiti, pa ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije – vratit ćemo se s mjerama na početak.

Tijek otvaranja objekata najavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ dr. Aleksandar Stojanović, dodavši da će se pružateljima usluga dati kriteriji i mjere zaštite koje moraju ispuniti da bi počeli raditi.

Kako se prati ulazak iz jedne u drugu mjeru, iduću nedjelju će procijeniti epidemiološko stanje nakon što su u ponedjeljak ukinute propusnice i omogućeno slobodno kretanje građana po cijeloj županiji.

Ako bude sve u redu, onda idući tjedan ide prva faza, odnosno otvaranje neprehrambenih objekata u što spadaju autosaloni, željezarije, trgovine elektromaterijalom, kućnih potrepština i drugo. Moći će otvoriti trgovine odjećom i obućom izvan trgovačkih centara, dakle one u koje se ulazi s ulice.

Ako se nakon toga procijeni da se stanje s brojem zaraženih nije pogoršalo, onda nakon desetak dana ide se s otvaranjem frizerskih, kozmetičkih i salona za životinje i slično. To su objekti gdje ima fizičkog kontakta između pružatelja usluga i klijenata.

U trećoj fazi otvarat će se ugostiteljski objekti, te trgovine i trgovački centri u zatvorenim prostorima.

-Sve kasnije faze ovise o ovim prvim fazama. Ako se pogorša epidemiološka situacija, stopiralo bi se i ponovno bi se uvele restrikcije. Četvrta faza otvaranja objekata vezana je za odluke stožera na nacionalnoj razini, a radi se o otvaranju škola i vrtića. Planira se, među ostalim, i posebno vrijeme kupovine za starije osobe, najavio je dr. Stojanović.

Kozlevac je naglasio je da je u svemu tome važno da svi i dalje poštujemo sve mjere socijalne distance, higijene i dezinfekcije.

-Bit ćemo u suživotu s virusom i vodit ćemo računa o sebi i svojoj okolini, naglasio je šef Stožera.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, rekla je da imaju sve manje pacijenata, odnosno trenutno se od ovida liječi 13 osoba. Postotak izliječenih je dosad 84,15 posto od početka epidemije. Rekla je da su to u medicini brojke koje ukazuju da su sve mjere prevencije i liječenja dale izvrsne rezultate.

-Virus i dalje kruži među nama, dok nema cjepiva uvijek postoji opasnost od zaraze. No, s ovim brojkama počet ćemo s laganim otvaranjem zdravstvenog sustava, što ćemo postići reorganizacijom rada. Radit ćemo planski i terminski, s napravljenom trijažom, najavila je ravnateljica misleći pritom i na specijalističke preglede i ostalo.

Policija mladića zatekla kako ispisuje grafite po Pazinu

darivanje krvi crveni križ

Crveni križ organizira akciju darivanja krvi u Poreču