in

Svečanost za Dan grada Novigrada: Nagrade za pet laureata i počasnu građanku Liginiju Fratantaro Roberto

Foto Tanja Kocijančić

Na sam Dan grada i novigradskog patrona sv. Pelagija, 28. kolovoza, u novigradskom Centru za manifestacije i kulturu (CMIK) održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

U povodu obilježavanja Dana grada Novigrada i blagdana zaštitnika župe i grada sv. Pelagija je održana svečana sjednica Gradskog vijeća s brojnim uzvanicima. Najsvečaniji trenutak večeri, nakon uvodnih prigodnih govora, bila je dodjela najvažnijih gradskih nagrada zaslužnim građanima i tvrtkama.

Liginia Fratantaro Roberto - Počasna građanka Novigrada - Foto Tanja Kocijančić
Liginia Fratantaro Roberto – Počasna građanka Novigrada – Foto Tanja Kocijančić

Dobitnici Plaketa Grada Novigrada su: Udruga za promicanje kreativnih aktivnosti (UPKA) Error za višegodišnji doprinos i postignuća iz područja kulture i kulturnog amaterizma, udruga Zdravi Novigrad za višegodišnji doprinos i postignuća iz područja zdravstva i socijalne skrbi, potom tvrtka Univers d.o.o., tj. njena vlasnica obitelj Janko za višegodišnji doprinos i postignuća u području gospodarstva i obrtnik Željko Majdenić za višegodišnju gospodarsku aktivnost i promociju novigradskog ribarstva. Grb Grada Novigrada primili su Milenko Čakalo ”Pilki” za višegodišnji doprinos u razvoju i promicanju ugleda Grada Novigrada i Guido Zancola za iskazanu hrabrost, humanost i volonterski rad.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Priznanje počasnog građanina dobila je rođena Novigrađanka i književnica koja je rodni grad napustila nakon Drugog svjetskog rata Liginia Fratantaro Roberto i to za nesebičan rad u promicanju ugleda Grada Novigrada i razvoj demokracije i mira. Na kraju teksta naći ćete obrazloženje nagrada za sve laureate.

Pozivu na sjednicu odazvali su se, među ostalima, saborski zastupnici Emil Daus i Katarina Nemet, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, predsjednica Skupštine IŽ sandra Čakić Kuhar, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva, počasna vicekonzulica Talijanske Republike u Hrvatskoj Giuseppina Rajko, Zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite – Rijeka Siniša Badovinac, Predsjednik Udruženja obrtnika Bujštine-Umag Merim Šabanović, novigradski župnik vlč. Maksimilijan Buždon, brojni (grado)načelnici i drugi predstavnici istarskih gradova i općina te gradova-prijatelja, Iloka i Novigrada Dalmatinskog, zamjenica novigradskog gradonačelnika Vivijana Fakin, članice i članovi novigradskog Gradskog vijeća te predstavnici gradskih i županijskih ustanova, institucija, udruga i trgovačkih društava, kao i brojni Novigrađani i Novigrađanke.

Uvodni pozdrav u ime domaćina uputila je predsjednica Gradskog vijeća Dijana Lipovac Matić: „Prije svega želim čestitati našim laureatima. Zahvaljujući vašem zalaganju i radu Novigrad je ovakav kakav je, svatko na svoj način dali ste doprinos našoj maloj zajednici, a nas ste zadužili da to prepoznamo i nagradimo. Često možemo čuti kako je Novigrad baš po mjeri građana. S ovom se rečenicom možda i ne bi baš svi građani složili, ali kritike se ne smijemo bojati. Ona nam može samo dati vjetar u leđa da još bolje radimo, da se još više trudimo i komuniciramo te da zalaganjem i zajedništvom Novigrad učinimo još ljepšim mjestom za život“, istaknula je Lipovac Matić, dodavši: „Čuvajmo ono što baštinimo i razvijajmo se uvijek prema boljem kako bi budućim generacijama naš grad bio inspiracija i mjesto u kojem će voljeti živjeti i raditi.“

Skupu se obratila i zamjenica župana Acquavita, među ostalim istaknuvši uspješnu suradnju Grada i Županije na raznim projektima, posebice na aktualnom projektu skorašnje izgradnje nove Talijanske osnovne škole u Novigradu. Pohvalila je i brojne uspješno realizirane projekte i investicije na području Novigrada te zaželjela jednako uspješnu realizaciju i onih koji će tek uslijediti u narednom razdoblju.

Kako je i uobičajeno u ovoj prigodi, gradonačelnik Anteo Milos u svom je govoru prenio najvažnije aktivnosti i rezultate rada gradske uprave u proteklih godinu dana, kao i planove za razdoblje koje slijedi.

-Danas slavimo i 30. obljetnicu Novigrada kao samostalne jedinice lokalne samouprave. Najprije sa statusom općine, a od 1997. sa statusom grada, Novigrad je bio i ostao najmanji od 10 gradova u Istarskoj županiji. Upravo s ciljem razvoja zajednice vodili su se u svome radu naši građani, članovi Gradskog vijeća i nositelji izvršne vlasti od samog formiranja samostalne općine 1993. Kroz sve te godine nastojali smo prije svega ulagati u projekte podizanja društvenog standarda i izgradnju javne infrastrukture. Grad je rastao i razvijao se u tom periodu. Uz mnogo izazova, od ekonomskih do političkih, u tih 30-ak godina izgrađene su i neke od danas kapitalnih infrastruktura, društvenih sadržaja i javnih ustanova bitnih za grad i naše građane. Uređeni su mnogobrojni gradski parkovi i plaže, izgrađena javna rasvjeta u svim naseljima, izgrađen jedini muzej Lapidarium, gradska knjižnica, sportska dvorana, nova lučica na Porporeli, cjeloviti sustav javne odvodnje, građevinska deponija i reciklažno dvorište u Salveli, pa sve do zadnjeg ulaganja u obnovu ovog kulturnog centra. Izgrađena je i opremljena nova poduzetnička zona u Vidalu, mnogobrojni turistički sadržaji, a poseban značaj ima i izgradnja nove marine koja je i vizualno promijenila izgled našega grada. Zahvaljujući ovim, ali i mnogim drugim javnim i privatnim ulaganjima, Novigrad je danas uređeni grad po pitanju javno dostupnih usluga, grad koji dobro živi, koji se razvija, i u kojem iz godine u godinu bilježimo pozitivne gospodarske i demografske pokazatelje. Broj poduzetnika je u tom periodu utrostručen, a broj zaposlenih udvostručen, što najbolje govori o razvojnom putu od osamostaljenja do danas, naglasio je gradonačelnik.

Foto Tanja Kocijančić
Dožupanica Jessica Acquavita

Spomenuo je cijeli niz važnijih kapitalnih projekata koji su dovršeni u prethodnoj godini ili su u visokoj fazi realizacije, te brojne projekte u društvenoj infrastrukturi, među kojima je najvažniji svakako skorašnji početak gradnje nove talijanske osnovne škole.

-Važno je istaknuti kako je na današnji dan priključenost na sustav odvodnje odličnih 95%, te da će nakon dovršetka ovog projekta i priključenja naselja Fermići, Kršin i Stancija Grande pokrivenost ovom važnom infrastrukturom biti skoro 100%. Zadnjih 20 godina na zajednički sustav povezana su velika naselja kao što su Dajla, Mareda, Stancijeta, St. Contessa i Fakinija, kao i niz drugih manjih naselja. Želim se na ovom uspjehu zahvaliti djelatnicima i upravi komunalnog poduzeća 6. maj bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće, rekao je Milos.

Nastavio je rekavši da je u dijelu prometne infrastrukture najznačajnija investicija dovršetak uređenja parkirališta nadomak Sv. Antona u neposrednoj blizini škola i trgovačkih centara i na samo 5 min pješačke udaljenosti od centra grada. Danas Novigrad raspolaže s preko 1.500 javnih parkirnih mjesta u sustavu naplate na širem području grada.

-Potrebe su iz godine u godinu u porastu što predstavlja realan problem za naše sugrađane, ali i goste koji u velikom broju dolaze u grad. Nužnost je nastaviti s ovakvim ulaganjima za što pripremamo dokumentaciju i potrebno zemljište. U planu je uređenje novih 50 mjesta u naselju Dajla i 150 mjesta pored zgrade Crvenog križa, istaknuo je gradonačelnik u govoru.

Spomenuo je i turistički promet koji i ove godine pokazuje odlične rezultate, od povećanja ukupnog broja noćenja za 4% do povećanja svih prihoda koji su vezani uz turistički proizvod. Značajna su stoga i ulaganja na području turizma – u turističku infrastrukturu i uređenje grada, promociju Novigrada kao turističke destinacije, stvaranje novih sadržaja za goste te općenito podizanje razine i standarda svih segmenata turističkog proizvoda Novigrada. „Raduje stoga vrlo značajna investicija u izgradnju novog eko-hotela u starogradskoj jezgri na mjestu stare zgrade depandanse Emonia, a koji će svojim otvorenjem početkom 2024. godine donijeti dodanu vrijednost za turističku ponudu i turistički imidž.“

Na kraju se osvrnuo na veliko nevrijeme koje je prije malo više od mjesec dana pogodilo šire područje Istre, a najteže posljedice ostavilo je upravo na području Novigrada. U manje od desetak minuta olujni vjetar, kiša i tuča porušili su 200-tinjak stabala, oštećeno je više od 30 vozila, nekoliko obiteljskih kuća, nastradali su tada i brojni maslinici, vinogradi i druge poljoprivredne površine. Pritom se zahvalio svima diljem Istre koji su im pritekli u pomoć, a posebice svojim sugrađanima.

Gradonačelnikov govor bio je potom popraćen video prezentacijom najvažnijih projekata i investicija Grada u proteklih godinu dana, kao i onih planiranih za razdoblje koje tek slijedi.

Dodajmo kako je svečana sjednica započela himnom RH i Istarske županije koje je izvela Karla Havić, uz klavirsku pratnju Tibora Totmana, dok je konferansu sjednice vodio Kristijan Nemet.

Obrazloženja za nagrađene laureate

UPKA Error amaterska je glumačka skupina, koja je svoju prvu predstavu izvela 2014. godine, tada u sklopu Kulturno-umjetničkog društva Dajla. Već prva predstava „Boeing boeing“ naišla je na odličan prijem publike, a s njom su se tada vrlo uspješno predstavili i na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, središnjoj nacionalnoj smotri amaterskih kazališta u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Dvije godine kasnije započinju djelovati samostalno, pod okriljem Udruge za promicanje kreativnih aktivnosti, UPKA „Error“, u okviru koje djeluju i danas. UPKA Error danas broji 11 članica i članova; uz sedmero glumaca, tu je i troje članova zaduženo za tehnički suport te voditeljica i redateljica svih njihovih predstava Aleksandra Krt. Dosad su pripremili i izveli šest kazališnih komada, od kojih je zadnji predstavljen publici u svibnju ove godine.

Udruga Zdravi Novigrad u svojih je 10 godina postojanja organizirala niz aktivnosti i projekata namijenjenih prevenciji i zaštiti zdravlja. U suradnji s liječnicima specijalistima i stručnjacima iz drugih područja organizirali su kroz protekle godine veliki broj besplatnih predavanja na različite teme iz područja zdravstvene prevencije, liječenja bolesti i tome slično. Inicijatori su, nositelji ili partneri brojnih humanitarnih akcija i akcija prikupljanja donacija, u okviru kojih su prikupljena značajna sredstva za razne oblike pomoći našim sugrađanima svih uzrasta. Za Zdravim Novigradom je i cijeli niz uspješno provedenih ili još uvijek aktualnih projekata, kojima se potiče prevencija bolesti i zaštita zdravlja, kao i nebrojeni sati volonterskoga rada kojeg su članice udruge nesebično podarile zajednici u različitim prigodama i potrebama.

Obiteljsko poduzeće Univers d.o.o. osnovano je krajem 1990. godine, a s radom je započelo u travnju 1991., u malom poslovnom prostoru u obiteljskoj kući obitelji Janko, na novigradskoj adresi Lako 2. Osnivač društva pokojni je Sandro Janko, koji je zajedno sa svojom suprugom Sabinom pokrenuo maloprodajnu trgovinu živežnim namirnicama. Mini market je u svojim počecima brojao samo jednog zaposlenog, današnju direktoricu, Sabinu Janko, trenutno broji šestero zaposlenih, a u godinama kada se djelatnost odvijala i u marketu u novigradskom autokampu Kastanija, znalo je biti i 20-ak zaposlenih. Mini market Univers svima je poznat i kao „marketić kod škole“, kroz koji je dosad prošlo 30-ak generacija novigradskih osnovnoškolaca. Trenutno posluje na dvije lokacije – na staroj novigradskoj adresi, te u obližnjem Karigadoru.

Željko Majdenić od travnja 1990. godine vlasnik je obrta za morski ribolov, djelatnost kojom se dakle aktivno bavi više od tri desetljeća. U početku je ribolov obavljao s malom batanom, kroz godine obrt je rastao, da bi danas u svome sastavu imao tri brodice od 15 metara i desetak zaposlenika. Dio ulova na tržište plasira putem vlastite ribarnice u Novigradu, a dobar dio ulova završi i u ugostiteljskim objektima diljem Istre. Posredstvom ribarske zadruge „Oštriga“ ulovljenu ribu i druge morske plodove izvozi i na strano tržište. Željko Majdenić poznat je i po tome što je među prvima u Istri počeo koristiti danas rašireni ribarski alat – rampon, kojega i danas najviše koristi u okviru svoje ribolovne djelatnosti.

Milenko Čakalo, po zvanju diplomirani inženjer geologije, uz profesionalne angažmane u ugostiteljstvu, trgovini, na Geološkom zavodu u Ljubljani, od 1982. do 1993. godine vršitelj je dužnosti Mjesne uprave Novigrad i te obnaša dužnost tajnika Mjesne zajednice Novigrad koja je u to doba bila dio Općine Buje, za čije se vrijeme  ostvaruju brojni – za Novigrad iznimno važni projekti – kao što su izgradnja nove osnovne škole i dječjeg vrtića, doma umirovljenika, autobusnog kolodvora i novog gradskog groblja. Izgrađen je u to vrijeme i stambeno-poslovni kompleks u centru grada, na lokaciji Brolo, na mjestu stare škole. Vrijeme je to i intenzivne izgradnje obiteljskih kuća u stambenom naselju Šaini istok, kao i gradnje stanova za radnike mnogih novigradskih poduzeća.

Guido Zancola već je punih 11 godina član udruge eRIpio-Hrvatske, kojoj je glavna zadaća promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite, a u kojoj je Guido aktivno uključen u razne oblike radionica osposobljavanja i vježbi u sustavu civilne zaštite. Njegove individualne sposobnosti posebno se ističu u segmentu vezanom za tehnike spašavanja iz ruševina i poplava, gdje često prenosi svoja znanja na druge članove udruge, odnosno razvija sustav vođenja i zapovijedanja tijekom vježbi. Pored toga, Guido je i volonter u Državnoj interventskoj postrojbi civilne zaštite Rijeka, te po pozivu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a aktivno sudjeluje na institucionalnim oblicima osposobljavanja te u operativnim akcijama, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Liginia Fratantaro Roberto

, za prijatelje Liti, rođena je u Novigradu a danas živi u Trevisu u Italiji. Svoj rodni grad morala je napustiti 1946. Vezu s Novigradom nikad nije prekinula. Kroz svoje knjige oživljava uspomene, sjećanja, nade i snove koje joj život, bez obzira koliko težak bio, nikad nije mogao uzeti. Kroz svoja književna djela uvijek je htjela ispričati cijelu priču, zadržavši pritom mudrost, razumijevanje i humanost. Kroz riječi je željela spojiti dvije obale Jadrana i nadići granice i apsurdnu etničku mržnju.

Uz objavljivanje niza knjiga o Istri, o njezinom rodnom Novigradu, objavila je i nekoliko knjiga priča za djecu. Gospođa Ligi vrlo je ljubazna, nesebična i velikodušna osoba, uvijek spremna pomoći drugima. Također, godinama se brinula o bolesnoj osobi iz Novigrada, pokazujući i na taj način svoj požrtvovni duh.

buje

Razgledajte Buje srijedom uz novi termin i stručnog vodiča

Foto Grad Poreč

POREČ: Održan tradicionalni boćarski turnir u Velenikima