in

SVI SE BUNE: Kaštelir pun turista, a pošta usred sezone drastično skratila radno vrijeme?!

Kaštelir je pun turista, a poštanski ured je od 1. srpnja skratio radno vrijeme i umjesto od 7 do 15 radi sada radi – od 7 do 10 sati. Nazvali su nas nezadovoljni mještani, jer je nelogično da mjesto ostaje bez poštanskih usluga u doba godine kada u njemu, zajedno s turistima, ima najviše ljudi. Problem je i taj što se novac može promijeniti samo u poštanskom uredu.

Pitali smo načelnik Enija Jugovca zna li zašto je radno vrijeme skraćeno, a odgovorio nam je da je ostao neugodno zatečen početkom ovog tjedna. Kao i mještani, koji su „ljubili“ vrata skupa s turistima, kada su tijekom dana došli pred poštu.

-Uz naših 1.500 stanovnika imamo dnevno najmanje 800 turista koji novac mogu promijeniti jedino u poštanskom uredu. Da će se radno vrijeme promijeniti nitko nije znao, pa je u ponedjeljak na desetke stranaca i domaćih nakon 10 sati ispred ureda postavljalo pitanje zašto se to događa. Mnogi su zvali nas buneći se, a mi ćemo u ime općine poslati dopis Hrvatskoj pošti neka vrati staro radno vrijeme. U sezoni njihov bi ured trebao raditi duže, a ne skraćeno, smatra načelnik Općine Kaštelir-Labinci, dodajući da je ovo druga godina za redom da se to događa.

Vanjska suradnica Turističke zajednice Kaštelir, dr. sc. Romina Sinosich, kaže da je ova situacija žalosna, ali istinita.

-Nedopustivo je da je Hrvatska pošta u jeku turističke sezone skratila radno vrijeme na samo tri sata, a tokom zimskih mjeseci radi punim radnim vremenom.

Uzmemo li u obzir da Općina Kaštelir-Labinci danas bilježi 38% više noćenja i 46% više dolazaka nego prošle sezone, situacija poprima tragikomične razmjere. Dakle, nakon 10 sati gosti nemaju gdje promijeniti novac i to u općini koja se zadnjih godina izrazito trudi postati interesantna turistička mikrodestinacija, veli Sinosich.

Dodala je da je Istra turistička regija koja „proizvodi“ novac, a tu spadaju i njezine najmanje općine, pa bi bilo normalno da državne tvrtke poput Hrvatske pošte prilagođavaju svoje radno vrijeme tijeku turističke sezone.

Evo što kaže Hrvatska pošta na naš upit zašto su to učinili.

-Vremena poštanskih ureda u sezoni se privremeno mijenjaju temeljem analiza rada koje provodimo tijekom cijele godine. Na temelju analize za 2018. godinu utvrđeno je kako je optimalno vrijeme rada poštanskog ureda u Kašteliru u periodu od 1. srpnja do 31. kolovoza od 7 do 10 sati. To je vrijeme kada u njega dolazi najviše korisnika tijekom sezone. Od 1. rujna poštanski ured radit će prema starom radnom vremenu, odgovoreno je na naš upit iz Ureda za korporativne komunikacije.

Blizu Kaštelira, navode nadalje, nalaze se još tri poštanska ureda (Tar, Vižinada i Višnjan), a najudaljeniji je 5 kilometara od poštanskog ureda Kaštelir.

-Temeljem analize provedene prošle godine, za vrijeme trajanja sezone (srpanj, kolovoz), u poštanskom uredu Kaštelir u prosjeku su dnevno obavljene 3 transakcije mijenjanja novčanih valuta, zaključuju iz Ureda za korporativne komunikacije.

Poreč ponovno proglašen jednim od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj

FEŠTA NA GUMNU U BAREDINAMA 5. srpnja – tradicionalno vršenje žita, tovari, volovi, vino…