in

FEŠTA NA GUMNU U BAREDINAMA 5. srpnja – tradicionalno vršenje žita, tovari, volovi, vino…

U petak, 5. srpnja, s početkom u 20 sati u izložbenom prostoru Traktor Storyja nedaleko jame Baredine održat će se peti po redu  prikaz tradicionalnog vršenja žita na gumnu.

Gumno je tvrda zaravnjena površina koja se koristila za vršenje žita. Kao takvo je nekad postojalo i  u obližnjem selu Kosinožići, no kao i mnoga druga, nestaje pojavom strojeva poput vršilica i kasnije kombajna.

U sklopu postava o vršenju žita, u Traktor Story izložbi, gumno iz sela Kosinožići rekonstruirano  je prema sjećanju mještana i zapisu iz katastra te je tako postalo centralni objekt ove manifestacije.

Vršenje žita na gumnu moglo se odvijati ručno uz pomoć drvenih mlatilica (cip) ali je uglavnom bilo namijenjeno vršenju žita uz pomoć stoke koja je hodajući u krug po naslaganom žitu svojim kopitima odvajala zrno pšenice od stabljike. Iza tog procesa ostala je slama koje se micala i slagala na stog, a zrno se uz pomoć vjetra, bacanjem u zrak odvajalo od pljeve.

I ove godine glavni akteri samog prikaza vršenja biti će tovari Nevia Valente iz Prašćari i voli Marija Gašparinija iz Fabci.

Također će u sklopu manifestacije biti održano i otvorenje izložbe radova predškolske djece dječjeg vrtića Girasole iz Novigrada pod nazivom „Maslina“ pod vodstvom Denise Zlobec a mnogobrojni istarski vinari i uljari predstavit će svoju ponudu.

Kompletna manifestacija bit će popraćena glazbenim programom banda Farabuti, Limenom  glazbom iz Vižinade i pjevačkom skupinom ”Nigrignanum” Zajednice Talijana Labinci, te gastronomskom ponudom:  degustacijom istarske supe, kruha, maslinovog ulja, istarskog pršuta te domaćih fuži.

Ulaz je besplatan.

Program će voditi Marino Baldini i Silvio Legović, a pokrovitelji manifestacije su TZ Tar Vabriga i jama Baredine.

SVI SE BUNE: Kaštelir pun turista, a pošta usred sezone drastično skratila radno vrijeme?!

POREČ: Zbog festivala RISE UP lokali mogu raditi do jutra