in

Tajna porečkog Parka Olge Ban: Gdje su nestale ptičice s male kućice za knjige i šarene klupice?

Kućica i klupica bez ptičica, Foto: Tanja Kocijančić

Malu kućicu za knjige i šarenu klupicu uz nju u porečkom Parku Olge Ban krasile su četiri ptičice. Dvije na kućici, a dvije na klupici. No, trenutno nema niti jedne. Već su drugi put nestale. Odletjele su! Možda u toplije krajeve… tko će ga znati! Za sada Park Olge Ban, očito, skriva tu tajnu. Ali da bude još bolje, budući da djeca rado borave u tom veselom kutku parka i vole pogledati slikovnice, netko je samoinicijativno postavio dječji plastični stol i stolice. Međutim, ni dječjih stolica nema više… i one su netragom nestale.

Malu kućicu za knjige postavila je Gradska knjižnica Poreč još prije tri godine, kada se uključila u svjetski projekt Little free library. Zatim je prošle zime kućica bila na restauraciji i vratila se na svoje mjesto u park u travnju. Kućicu, koju je 2015. godine oslikao umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, restaurirala je tada Vlasta Radoičić, uz pomoć Deana Jovičevića. Prema Radoičićevom idejnom rješenju oslikana je i klupica za čitanje, sve u veselim duginim bojama. Tada su kao posebni ukrasi postavljene i ptičice, koje jako vole odletjeti… Odu, pa se vrate, pa opet nestanu. Kao po nekom začaranom pravilu.

Kako su se dosad vraćale i kamo su odlazile ostaje zagonetka, kaže ravnateljica knjižnice Irides Zović, ali toplo se nada da će se dvije ptičice opet vratiti, barem na proljeće kada zatopli… Veli ona da su prvi put ptičice nestale, a pronašli su ih odbačene u parku. Pa su dodali još dvije ptičice na klupu, pa su i one „odletjele“. Potom su ponovno nestale ptičice s kućice i nekim su čudom vraćene.

Ako netko zna kamo su naše dvije ptičice odletjele neka nam obavezno javi u knjižnicu, makar i anonimno, jer i mali i veliki stalno pitaju za njih, istaknula je Zović. Ptičica je bilo četiri, a dvije su nekim čudom vraćene knjižnici, koja će ih na kućicu postaviti uskoro, kada se grad bude ukrašavao za Advent. Ravnateljica ne zna tko je postavio žuti dječji stolić, ali bilo bi lijepo da se na svoje mjesto vrate i dječje stolice.

Podsjetimo još jednom da je ova mala knjižnica na otvorenom namijenjena svima. Mogu se uvijek donijeti nove knjige, ili besplatno posuditi one koje se već tamo nalaze, bez evidencije, bez registracije, bez radnog vremena, dan i noć, svakoga dana u godini.

Isto tako i sve što se nalazi uz tu kućicu – klupica i stolić za djecu – pripada i koristi svima za ugodan boravak uz knjigu ili slikovnicu u Parku Olge Ban.

Poreč: Kradljivac ometao signal artikala ispred trgovine

”Božić u Labinu” uz Prljavo kazalište i Queen Real Tribute Band!