in

TAR: Nakon 17 godina konačno s radom počela nova uljara

Nova uljara u pogonu - Foto Tanja Kocijančić

Za mještane Općine Tar-Vabriga zajedno s partnerom G&K Termika dogovorena je cijena od 1,25 kuna po kilogramu prerađenih maslina.

Tekst&Foto Tanja KOCIJANČIĆ

Nova uljara, velika i dugoočekivana investicija Općine Tar-Vabriga, konačno počinje s radom. Uljara se nalazi u poslovnoj zoni na Paparnici, prije naselja Rogovići. Upravo je večeras počelo teći tarsko ulje i to nakon punih 17 godina. Naime, porečka Agrolaguna još je 2003. zatvorila svoju uljaru u centru Tara. Ta je uljara nekoć bila jedna od najmodernijih u ovom dijelu Europe i jedna od tri najvažnije u bivšoj državi.

Nakon toga tarski su maslinari godinama svoje plodove vozili na preradu u okolna mjesta – Poreč, Brtoniglu, Novigrad, Žbandaj… Kako je maslinarstvo vrlo razvijeno u ovoj općini, zbog putovanja i višesatnih čekanja u redovima tarski su maslinari tražili od svoje općine da krene u tu investiciju.

-Izgradnja je počela prošle godine, a sve se otegnulo zbog koronavirusa. No, investicija vrijedna oko 12 milijuna kuna konačno je gotova i spremna za ovu sezonu berbe koja je već u tijeku. Interes lokalnih maslinara je velik, veli nam načelnik Nivio Stojnić i dodaje da uljara otvara vrata mještanima službeno u srijedu popodne.

Nositelj investicije bila je općinska tvrtka Finida. Nova uljara funkcionira po načelu javno-privatnog partnerstva: općina je uložila u izgradnju i ostaje vlasnik objekta, a partner je tvrtka G&K Termika iz Vižinade koja je montirala svoju opremu renomirane švedske marke Alfa Laval. Prihod će dijeliti s tvrtkom Finida.

Uljara ima površinu oko 1.000 četvornih metara. Ima dvije preradbene linije, ali je za prvu sezonu biti montirana samo jedna. Preradbena linija koja je ovih dana montirana ima kapacitet prerade oko dvije tone maslina na sat, odnosno tijekom cijele sezone mogla bi preraditi 600 tona maslina.

Za iduću godinu plan je montirati i drugu liniju pa će se kapacitet udvostručiti.

Osim preradbene linije, nova uljara ima i autonomni pročistač otpadnih voda, koje će se nakon tretiranja ispuštati u kanalizaciju. Uljara ima i urede sanitarije, skladišta i garažu. Izvan glavne zgrade nalazi se servisni objekt pročistača.

Okoliš uljare ukrašen je s 54 stabla maslina starih po četvrt stoljeća i još nekoliko starijih, presađenih s drugih lokacija, a kako su te masline raznih sorti, osim dekorativne funkcije poslužit će i kao svojevrsni pokazni park odnosno maslinarski arboretum.

Cijena prerade maslina u novoj tarskoj uljari bit će do 1,40 kuna po kilogramu maslina. Za količine od 5 do 10.000 kilograma maslina odobrit će se popust od pet posto a za količine iznad 10.000 kilograma popust će biti 10 posto.

Za mještane Općine Tar-Vabriga zajedno s partnerom G&K Termika dogovorena je cijena od 1,25 kuna po kilogramu prerađenih maslina.

U Istri se u srijedu prvi put obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

U proizvodu iz SPAR-a i Kauflanda nađena veća količina bakterija, povučen je s tržišta