in

TAR: Ove godine općinska priznanja DENISU ŽUŽIĆU I DVD-u LAMPO

DVD Lampo i Denis Žužić

Ove godine na dan Općine Tar-Vabriga priznanja za svoje zasluge u radu i djelovanju te promicanju ugleda općine dobit će donedavni dugogodišnji direktor Turističke zajednice Denis Žužić i Dobrovoljno vatrogasno društvo Lampo. Odlučili su to vijećnici za posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Priznanja će biti dodijeljena 16. srpnja prigodom proslave Dana općine i Sv. Marije Karmelske na prigodnoj svečanosti.

U nastavku donosimo obrazloženja ovih općinskih nagrada.

Denis Žužić rođen je u Poreču 13. siječnja 1958. godine. Kroz svoj angažman, najprije od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća kao prvi čovjek ondašnjeg Turističkog društva, a kasnije kao direktor Turističke zajednice, profesionalno je i sa puno truda promicao ovdašnji zavičaj kao turističku destinaciju. U više od 40 godina neprekidnog rada svojim je zalaganjem poticao i pomagao pogotovo privatnim iznajmljivačima u povećanju kvalitete smještaja i boravka u sredini u kojoj živimo a koja ujedno predstavlja i najveći turistički razvojni centar ne samo u Istri već i diljem hrvatske obale. Velik doprinos je dao i u poticanju i organizaciji uređivanja, opremanja i održavanja javnih površina i infrastrukture naše Općine. Velike su mu zasluge u organiziranju velikog broja sportskih i kulturno-umjetničkih manifestacija za vrijeme i van turističke sezone. Osim kao turistički djelatnik, imenovani je i društveno-politički aktivan dugi niz godina pa je tako 2006. godine izabran na mjestu prvog načelnika novoformirane Općine Tar-Vabriga.

Prije toga bio je višegodišnji član  poglavarstva Grada Poreča zaduženog za razvoj mjesnih odbora, školstvo, kulturu, sport i međunarodnu suradnju, a od 2005. godine do formiranja nove Općine Tar-Vabriga obavljao je dužnost dogradonačelnika Grada Poreča zaduženog za pitanja talijanske nacionalne manjine. Dao je i značajan doprinos u angažmanu u osiguranju financija za nadstandard u Osnovnoj školi Tar-Vabriga. U sportskom je segmentu bio angažiran i u NK Istra Tar gdje je obnašao i dužnost predsjednika kluba.

Za svoj je rad dobio više priznanja i nagrada, i to:

2002. – počasni građanin županije Somogy (Mađarska)

2006. – počasi građanin grada Siofok (Mađarska)

2007. – povelja 30. April Grada Poreča

2016. – priznanje Općine Tar-Vabriga

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lampo osnovano je 30. ožujka 2011. od strane 16 osnivača s područja Općine a s ciljem razvoja i unapređivanja vatrogastva i vatrozaštitu. Prva predsjednica bila je Ana Tomasov, a zapovjednik Igor Kocijančić.

Nakon prve godine djelovanja kada se radilo na postavljanju društva na noge, uređenju prostorije društva na adresi Borgo 27, nabavi opreme i odjeće za članove koji su prošli odgovarajuće edukacije te ušli u vatrogasnu postrojbu, na izvanrednoj izbornoj skupštini, na mjesto predsjednika imenuje se Damir Bogdanović, a za zapovjednika Lino Bernaca.

Društvo iste godine počinje aktivno sudjelovati na intervencijama gašenja požara na području cijele Poreštine, na poziv i u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Poreč te pružati usluge osiguranja raznih utrka i manifestacija.

Valja naglasiti da su svi članovi volonteri. Sljedeća izmjena vodstva događa se 2016. godine kada se na mjesto predsjednika imenuje Aleksandar Brčić i posljednja 2018. godine, kada novi i posljednji predsjednik postaje Patrik Kocijančić dok se za zapovjednika imenuje Daniel Roša.

Godišnje društvo sudjeluje na 20-ak intervencija gašenja požara a veliki angažman pokazuje i u pružanju pomoći osiguranja manifestacija i raznih utrka na području čitave Poreštine.

Članovi DVD-a i u korona-razdoblju pokazali su svoju spremnost te dnevno obilazili kompletno područje Općine kako bi spriječili nedozvoljena okupljanja u doba pandemije.

Uslijed potresa od 29. prosinca 2020. godine u Glini i Petrinji ponovno su pokazali svoju spremnost i volju pružanja pomoći te neumorno prikupljali pomoć za osobe pogođene potresom.

U ljetnim mjesecima vode brigu o ophodnji turističkog dijela Općine.

Trenutno društvo broji 27 članova, od čega 20 aktivnih članova postrojbe.

POREČ: Otvorena cesta Lacop – Parens

POREČ: SŠ Mate Balote na Danu zavičajnosti s projektom “Žlofa žlofi grize rep – ribarstvo u Poreču”