in

TAR: U čast Danu općine nagrade dobili DENIS ŽUŽIĆ i DVD Lampo

Benčić, Žužić, Roša i Stojnić - Foto Tanja Kocijančić

Općina Tar-Vabriga obilježila je sinoć skromnom svečanom sjednicom Općinskog vijeća u vijećnici svoj dan, kao i dan svoje zaštitnice sv. Marije Karmelske. S obzirom da okolnosti drugu godinu zaredom sjednica je održana bez gostiju, samo uz predstavnike općinske uprave, općinskih tvrtki, vrtića i drugih mjesnih ustanova. Također, kako je u uvodu naglasio predsjednik vijeća Mladen Vojinović, nema fešte ni drugih uzvanika – kako bi se poštovale aktualne epidemiološke mjere.

Svečana sjednica povodom Dana općine – Foto Tanja Kocijančić

Najsvečaniji trenutak na sjednici bilo je uručenje priznanja zaslužnima, koje su ove godine dobili dugogodišnji direktor Turističke zajednice Tar-Vabriga Denis Žužić, koji je upravo ovog proljeća otišao u mirovinu, te Dobrovoljno vatrogasno društvo Lampo, čiji je zapovjednik Daniel Roša preuzeo priznanje. Nagrade su im uručili načelnik i njegov zamjenik Nivio Stojnić i Gaetano Benčić koji su prije toga održali kratke prigodne govore, a uz asistenciju predsjednika Vijeća Vojinovića.

Svečana sjednica povodom Dana općine – Foto Tanja Kocijančić

Nažalost, ovo je druga godina nesretne pandemije i petnaesta od postojanja naše općine. možemo reći da unatoč svemu i prošlu smo godinu završili sasvim pozitivno. Naravno, bilo je teškoća u poslovanju jer ovisimo o turizmu, ali uspjeli smo privesti kraju brojne investicije, neke dovršavamo a neke smo započeli. Nadam se da će i ovogodišnja korona-kriza trajati što kraće jer nije lako ovako funkcionirati. Ove godine započeli smo i novi mandat nakon izbora i nastojat ćemo ostvariti brojne projekte koje smo obećali, te time zadovoljiti građane i njihove potrebe svih dobi. Ako budemo mogli, uz pomoć županije namjeravamo graditi školu i dom za starije. Kad odradimo i taj dio posla naša će općina imati pravu vrijednost koja našim građanima pripada, naglasio je načelnik Stojnić.

Mladen Vojinović i Daniel Roša – Foto Tanja Kocijančić 16.7.2021.

Na talijanskom jeziku obratio se njegov zamjenik Benčić, pohvalivši odnos općine i općenito zajednice prema njihovoj manjini. Pohvalio je i djelovanje Zajednice Talijana “Giovanni Palma” koji kroz razne sekcije njeguje njihovu kulturu, a posebice je naglasio potrebu očuvanja lokalnog dijalekta. S tim u vezi u suradnji s resornim odjelom Istarske županije pokrenut će se radionice u vrtićima za očuvanje istrovenetske kulture. Osvrnuo se na kovid-krizu i pozvao sugrađane da budu optimistični jer će najvjerojatnije još biti gospodarskih i drugih poteškoća.

Stojnić i Benčić su zatim čestitali laureatima na nagradama, odnosno na njihovim zaslugama u zajednici.

Mladen Vojinović i Denis Žužić – Foto Tanja Kocijančić

U nastavku donosimo obrazloženja ovogodišnjih općinskih nagrada:

Denis Žužić rođen je u Poreču 13. siječnja 1958. godine. Kroz svoj angažman, najprije od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća kao prvi čovjek ondašnjeg Turističkog društva, a kasnije kao direktor Turističke zajednice, profesionalno je i sa puno truda promicao ovdašnji zavičaj kao turističku destinaciju. U više od 40 godina neprekidnog rada svojim je zalaganjem poticao i pomagao pogotovo privatnim iznajmljivačima u povećanju kvalitete smještaja i boravka u sredini u kojoj živimo a koja ujedno predstavlja i najveći turistički razvojni centar ne samo u Istri već i diljem hrvatske obale. Velik doprinos je dao i u poticanju i organizaciji uređivanja, opremanja i održavanja javnih površina i infrastrukture naše Općine. Velike su mu zasluge u organiziranju velikog broja sportskih i kulturno-umjetničkih manifestacija za vrijeme i van turističke sezone. Osim kao turistički djelatnik, imenovani je i društveno-politički aktivan dugi niz godina pa je tako 2006. godine izabran na mjestu prvog načelnika novoformirane Općine Tar-Vabriga.

Mladen Vojinović – Foto Tanja Kocijančić

Prije toga bio je višegodišnji član  poglavarstva Grada Poreča zaduženog za razvoj mjesnih odbora, školstvo, kulturu, sport i međunarodnu suradnju, a od 2005. godine do formiranja nove Općine Tar-Vabriga obavljao je dužnost dogradonačelnika Grada Poreča zaduženog za pitanja talijanske nacionalne manjine. Dao je i značajan doprinos u angažmanu u osiguranju financija za nadstandard u Osnovnoj školi Tar-Vabriga. U sportskom je segmentu bio angažiran i u NK Istra Tar gdje je obnašao i dužnost predsjednika kluba.

Za svoj je rad dobio više priznanja i nagrada, i to:

2002. – počasni građanin županije Somogy (Mađarska)

2006. – počasi građanin grada Siofok (Mađarska)

2007. – povelja 30. April Grada Poreča

2016. – priznanje Općine Tar-Vabriga

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lampo osnovano je 30. ožujka 2011. od strane 16 osnivača s područja Općine a s ciljem razvoja i unapređivanja vatrogastva i vatrozaštitu. Prva predsjednica bila je Ana Tomasov, a zapovjednik Igor Kocijančić.

Nakon prve godine djelovanja kada se radilo na postavljanju društva na noge, uređenju prostorije društva na adresi Borgo 27, nabavi opreme i odjeće za članove koji su prošli odgovarajuće edukacije te ušli u vatrogasnu postrojbu, na izvanrednoj izbornoj skupštini, na mjesto predsjednika imenuje se Damir Bogdanović, a za zapovjednika Lino Bernaca.

Društvo iste godine počinje aktivno sudjelovati na intervencijama gašenja požara na području cijele Poreštine, na poziv i u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Poreč te pružati usluge osiguranja raznih utrka i manifestacija.

Valja naglasiti da su svi članovi volonteri. Sljedeća izmjena vodstva događa se 2016. godine kada se na mjesto predsjednika imenuje Aleksandar Brčić i posljednja 2018. godine, kada novi i posljednji predsjednik postaje Patrik Kocijančić dok se za zapovjednika imenuje Daniel Roša.

Godišnje društvo sudjeluje na 20-ak intervencija gašenja požara a veliki angažman pokazuje i u pružanju pomoći osiguranja manifestacija i raznih utrka na području čitave Poreštine.

Članovi DVD-a i u korona-razdoblju pokazali su svoju spremnost te dnevno obilazili kompletno područje Općine kako bi spriječili nedozvoljena okupljanja u doba pandemije.

Uslijed potresa od 29. prosinca 2020. godine u Glini i Petrinji ponovno su pokazali svoju spremnost i volju pružanja pomoći te neumorno prikupljali pomoć za osobe pogođene potresom.

U ljetnim mjesecima vode brigu o ophodnji turističkog dijela Općine.

Trenutno društvo broji 27 članova, od čega 20 aktivnih članova postrojbe.

Istarski penjači na Bliskom Istoku – zastava POREČA zavijorila se na najvišem vrhu Jordana

Na Ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza kolona od 7 km