in

Istarski penjači na Bliskom Istoku – zastava POREČA zavijorila se na najvišem vrhu Jordana

Vesna i Kemal na najvišem Vrhu Jordana

Najviši vrh Jordana (Jabal Umm Ad Dami 1854 metara nadmorske visine) bio je meta planinarske ekspedicije koju su nedavno proveli istarski planinari Kemal Pršeš iz Poreča, te Vesna Dapinguente i Vladimir Majerić iz Rovinja, uz još troje kolega iz Makedonije i Srbije.

Putovanje je osim najvišeg vrha ove bliskoistočne zemlje obuhvatilo i druge tamošnje destinacije – Amman, Jerash, Ajloun, Mrtvo more, Petru, Wadi Rum i Aqabu.

U pustinji Wadi Rum i na najvišem vrhu Jabal Umm Ad Dami, koji se nalazi na samoj granici između Jordana i Saudijske Arabije , Pršeš je zavijorio i zastavu svoga grada – Poreča, a kako nam je otkrio u razgovoru, ovo je samo jedna od mnogobrojnih penjačkih avantura koje je realizirao u proteklih gotovo dvadesetak godina.

Naime, od 2006. je počeo planinariti, prvo po Hrvatskoj, kasnije po Europi – Sloveniji, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Bugarskoj. Kako je stjecao sve više iskustva, tako su i ekspedicije postajale sve zahtjevnije, te se do sada, zajedno sa svojom ekipom može pohvaliti osvojenim vrhovima: Kilimanjaro u Tanzaniji (5895 m), Mont Blanc u Francuskoj (4809m), Elbrus u Rusiji (5642), Ararat u Turskoj (5137m), te Cotopaxi(5897) i Chimborazo (6268m) u Ekvadoru.

Kako sve to uspijeva ? –Treningom, cijelu godinu treniram, sakupljam kilometre u nogama, treniram kickboxing i u pravilu gledam dva puta godišnje ići u neku ekspediciju, koje uglavnom sve sami organiziramo. Dobro samo se našli cijela ekipa, sa kolegama iz Rovinja i Srbije i Makedonije, kaže Pršeš. A kako dodaje, kad treniraš postaješ sve izdržljivi i sve te više privlače nove avanture. U Jordanu im je isto bilo lijepo, jedino ih je mučio suhi pustinjski vjetar i toplina, ali sve je to dio avanture i izazova.

A planova imaju još puno  – Pico Tarquino na Kubi, Fuji u Japanu, Damavand u Iranu, Aconcagua u Argentini, Everest Base Camp u Nepalu i još puno drugih.

Mali Marčanci uživaju na plaži u Raklju – Plivaju, rone i njeguju zavičajnost

TAR: U čast Danu općine nagrade dobili DENIS ŽUŽIĆ i DVD Lampo