in

Tarska vala zatvorena mrežama, ali prodaje ribe nema

Foto: Tanja Kocijančić

Svi koji su jučer ili danas prošli Tarskom valom i vidjeli da je opasana ribarskim mrežama, ponadali su se da će možda moći kupiti svježu ribu. Radi se o tisuću godina staroj tradiciji opasivanja Tarske vale, koja je trenutno prekinuta, pa stoga neće biti ni uobičajene prodaje cipala na licu mjesta.

Naime, vala je zatvorena zbog eksperimentalnog izlova cipala u režiji Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji će prikupiti podatke i izraditi studiju koja će pak služiti za traženje derogacije od Europske komisije, saznajemo od Michaela Tasića, upravitelja Ribarske zadruge Istra iz Poreča koja je zadnjih godina imala koncesiju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za opasivanje vale i gospodarskog izlova.

Tasić kaže da je upravo njihova zadruga partner spomenutom Institutu u ovom važnom projektu, koji ima za cilj dugoročno održiv izlov u Tarskoj vali u gospodarske svrhe.

-Ovo je projekt koji će nam omogućiti da se tradicionalni izlov u Tarskoj vali ponovno organizira, pojasnio je Tasić, dodavši da će Institutu trebati samo par dana da prikupi potrebne podatke.

Zatvaranje vale bio je uvijek atraktivan događaj za građane, turiste i ribare koji su dolazili promatrati, a najčešće se to odvijalo od kraja listopada do prosinca. Naravno, tu su uvijek i tzv. fošinari – a to su oni koji s obale pokušavaju nabosti neku ribu. Njih se i sada može vidjeti kako iskušavaju sreću.

Tarska vala, kao stanište bogato ribom uz ušće rijeke Mirne, bila je jedina u kojoj se donedavno odvijao tradicionalni pothvat zatvaranja uvale mrežama. Uvijek su se u većem broju lovili cipli, nešto manje ovčice, oradele i brancini, no zadnjih godina su ondje i strijelke, agresivne grabežljivice koje uništavaju ostale ribe. Njihova prisutnost nije poželjna, pri čemu je Tasić naglasio da je ta riba u gospodarskom ribolovu beznačajna vrsta. Nju se drži tek štetočinom, iako je njeno meso vrlo ukusno za ljudsku prehranu.

Osim Tarske vale, nekad su se opasivale i Savudrijska vala, Limski kanal i porečka uvala Peškera. 

alkohol vozač pijan ilustracija policija

Danas kontrola alkoholiziranosti vozača u cijeloj Istri

Poreč: Novo igralište i dnevni boravak za srednjoškolce