in

Tete iz vrtića Vrsar i Funtana najavile štrajk. Načelnik Gerometta: Povećali smo plaće četiri puta

Vrtić Tići u Vrsaru - Foto Tanja Kocijančić

Zbog neuspješnog mirenja između Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Općine Vrsar odgajateljice iz Vrsara i Funtane najavile štrajk.

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske priopćeno je da su kolektivni pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora za zaposlene u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru prekinuti krajem veljače 2024. godine, nakon čega je otvoren postupak mirenja. Mirenje je nakon trećeg sastanka završeno neuspješno budući da Općina Vrsar kao osnivač Dječjeg vrtića Tići nije pristala na iznesene zahtjeve pregovaračkog odbora Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

„Pregovarački odbor Sindikata istaknuo je zahtjev da se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Tići izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve temeljem članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Dakle, zahtjevi za povećanje materijalnih prava tijekom kolektivnih pregovora i mirenja niti za jedan euro cent nisu prelazili propisani zakonski minimum. Općina Vrsar kao osnivač u niti jednom trenutku nije bila voljna razgovarati o načinu povećanja materijalnih prava na način da se postigne propisani zakonski minimum plaća koje bi zaposlenici Vrtića trebali imati te je pregovarački odbor odlučio prekinuti mirenje budući da je evidentno kako osnivač, osim što ne želi povećati materijalna prava, ne poštuje pozitivne propise Republike Hrvatske. Iz navedenog razloga, a radi borbe za zakonski zajamčena prava radnika Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske odlučio je najaviti štrajk“, zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje Ingrid Čavić, potpredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

U pogledu najavljenog štrajka i recentog spora između sindikata i osnivača Dječjeg vrtića Tići, a radi nepostizanja dogovora oko visine plaće odgojitelja/ca, dobili smo izjavu načelnika Općine Vrsar Ivana Geromette:

„Općina Vrsar u posljednje dvije i pol godine četiri je puta podizala plaću zaposlenicima vrtića, i to u prosincu 2021. godine za 5%, u prosincu 2022. za 6%, u rujnu 2023. godine za 3% te u siječnju 2024. godine za 11%.

U postupku pregovora sa sindikatom ponuđeno je povećanje osnovice (dakle, za sve zaposlenike, a ne samo odgojitelje) za dodatnih 4%. Navedenim povećanjem plaće odgojitelja u Dječjem Vrtiću Tići bi bile najviše od svih dječjih vrtića u našem okruženju od Tara do Rovinja, izuzev odgojitelja s visokom stručnom spremom u Dječjem vrtiću Radost Poreč (Dječji vrtić Tići ima svega tri odgojitelja s VSS-om), naglasio je načelnik Ivan Gerometta.

Podsjetimo, u sklopu Dječjeg vrtića Tići u Vrsaru djeluje i odjel u Funtani, pa će se štrajk odgajateljica odraziti i na taj vrtić. Općina Funtana rad vrtića sufinancira s oko 30 posto, a ostatak pokriva proračun Općine Vrsar.

-Štrajk nije rješenje. Razgovarali smo više puta, mada konkretno nisam sudjelovao u ovim pregovorima, nego sam bio upućen u ono što se dešava. Uvijek do sada bili smo vrtiću, kao i svim drugim ustanovama i udrugama, na usluzi. Nastojali smo pokrivati sve njihove potrebe, investirali smo i još ćemo investirati. Što se plaća tiče, jasno je da troškovi života rastu, pa smo već izlazili ususret. Prošle godine već je povećana plaća, ove godine opet, a sada se nudi dodatnih četiri posto. Nastojat ćemo i tijekom godine u rebalansu osigurati još sredstava za novo povećanje plaća, rekao je načelnik Funtane Mladen Grgeta, napomenuvši da osiguravaju maksimalni standard svim sugrađanima, ne samo u vrtiću.

bicikli bicikl ilustracija policija mup

Ukrao bicikl u Brtonigli, ulovili ga u Poreču

davo švenda policija poreč

POREČ: Načelnik Švenda o stanju sigurnosti i obnovi oronule policijske postaje