in

POREČ: Načelnik Švenda o stanju sigurnosti i obnovi oronule policijske postaje

Foto Tanja Kocijančić

Na sjednici Gradskog vijeća ovog tjedna godišnje izvješće o stanju sigurnosti na području Poreča podnio je načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švenda.
Uz niz statističkih podataka o broju kriminalnih radnji, naglasio je da bi građani trebali više brinuti o samozaštiti, primjerice ne ostavljati ključeve u bravi volana, pa će tako biti i manje krađa automobila. Nakon niza podataka ocijenio je da su se policijski službenici uspješno nosili s kaznenim djelima, posebice ljeti kada na Poreštinu dođe više od 120.000 turista. Ponadao se da će turističke tvrtke, zajedno s Gradom Porečom i općinama, ponovno izići u susret kako bi se osigurao dolazak dodatnih policajaca iz drugih dijelova zemlje. Odličnim potezom ocijenio je dolazak stranih policajaca u Istru, dodavši kako se nada da će ih imati na raspolaganju i ove turističke sezone.

Također, pohvalio je odluku Grada Poreča da im u tzv. „žutoj kući“, koja se nalazi odmah do policije, ustupi prostore za obavljanje poslova vezano za rješavanje pitanja stranaca. Time su smanjene gužve, pogotovo u vrijeme predsezone i sezone kada obim posla raste zbog izdavanja dozvola za boravak i rad stranaca koji su morali čekati na ulici ispred zgrade policije


Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar imao je tri pitanja – o stanju sigurnosti općenito u gradu, kako je ukidanje Schengena utjecalo na rad policije i kada će (konačno) biti obnovljena zgrada policijske postaje o čemu se već godinama priča.

Policijska postaja Poreč - Foto Tanja Kocijančić lipanj 2022
Policijska postaja Poreč – Foto Tanja Kocijančić


Švenda je odgovorio da je stanje u Poreštini zadovoljavajuće, da su ukidanjem Schengena ostali bez jednog oblika kontrole mnogobrojnih stranaca koji dolaze ljeti, ali da broj kriminalnih djela nije bio
u znatnom porastu. Što se tiče obnove zgrade policijske postaje u Poreču rekao je da postoje naznake da bi država mogla uskoro početi s obnovom.


Kada točno – nije obznanio.

Podsjetimo – tema prijeko potrebne obnove policijske postaje, koja je već dugo ruglo, bila je često tema na prethodnim vijećima. Čak je i dio novca osiguran krajem 2020. godine u Hrvatskom Saboru, prigodom donošenja proračuna za 2021.. Tada je, naime, prihvaćen amandman koji je Klub IDS-a predložio, a na prijedlog Grada Poreča, da država izdvoji 10 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade Policijske postaje Poreč. Radi se o zgradi koja je u vlasništvu države, a koristi je policija i kojoj je stvarno već godinama nužna obnova. No, godine prolaze, zgrada dodatno prorpada, a pitanja o obnovi se i dalje ponavljaju.

vrsar vrtić tići tanja kocijančić kolovoz 2022

Tete iz vrtića Vrsar i Funtana najavile štrajk. Načelnik Gerometta: Povećali smo plaće četiri puta

Foto Grad Poreč

Pet novih vrtića u pet godina u Poreču: Napreduje izgradnja vrtića i jaslica u Novoj Vasi i Varvarima