in

Trgovine od ponedjeljka imat će radno vrijeme kao prije pandemije, ali ipak svi neće moći raditi svaki dan

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je u petak da je stožer donio četiri odluke koje se odnose izvršenje prve fazu popuštanja mjera od 27. travnja.

”Njima se omogućava rad trgovinama, osim onih koje se nalaze unutar trgovačkih centara, s tim da trgovine prehrambenih i higijenskih artikala koje se nalaze u trgovačkim centrima i dosad su radile, mogu raditi i dalje”, kazao je Božinović.

Počinju raditi postolari, krojači…

S radom će moći početi i uslužni objekti poput postolara, krojača, turističkih agencija, a još uvijek neće moći raditi oni koji s klijentima ostvaruju bliski kontakt, piše Dnevnik.hr.

Božinović je kazao i da se omogućuje treniranje sportaša prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te treninzi seniorskih ekipa koje se natječu u najvišim stupnjevima natjecanja. Od 2. svibnja bit će moguća i vjerska okupljanja.

Ponovno se uvodi javni gradski prijevoz, a moći će se prodavati i med te drugi pčelinji proizvodi i jaja na klupama na tržnicama. Naveliko će se moći prodavati i cvijeće, voće i povrće na zelenim tržnicama, i to u razdoblju od 5 do 8 sati ujutro.

”Radno vrijeme trgovina vraćeno je na radno vrijeme proglašenja epidemije, uz nekoliko iznimki. Trgovine koje će imati organizirano radno vrijeme dulje od 10 sati morat će imati dvokratno radno vrijeme s pauzom između dvije smjene koja traje najmanje jedan sat radi čišćenja i dezinfekcije prostora i izmjene radnika”, objasnio je Davor Božinović.

Nedjeljom i blagdanima smjet će raditi samo kiosci, pekare, trgovine kruhom i trgovine na benzinskim postajama.

”Sve to omogućuje se uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i uputa, ali i posebnih uputa za pojedinu djelatnost ili aktivnost koje će biti objavljene na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite”, kazao je Božinović.

Detaljna pravila za trgovine objavljena su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ili na linku

https://www.koronavirus.hr/preporuke-za-sprecavanje-infekcije-u-trgovinama-koje-zapocinju-s-radom-u-okviru-postupnog-ublazavanja-restrikcija-vezanih-za-covid-19/501

U Hrvatskoj 28 novooboljelih – Broj ozdravljenih prvi put veći od broja trenutno zaraženih

valamar isabella island resort

HUT pozdravlja otvaranje turističkih objekata u svibnju, očekuje i skoro otvaranje granica