in

Turistički djelatnici iz BELIŠĆA u POREČU uče kako još jače razviti svoj turizam

Gosti su ponudili prave slavonske delicije

Delegacija Grada Belišća u dvodnevnom je posjetu Poreča, a razlog dolaska je edukativne prirode – na poticaj svojih privatnih iznajmljivača došli su, kako su rekli, razgledati ponudu, učiti od boljih i vidjeti kako se radi i živi s turizmom i u turizmu. Na čelu su dogradonačelnik Domagoj Varžić i direktorica Turističke zajednice Belišće Janja Čeliković sa svojom pomoćnicom Mirjanom Klen, a s njima su privatni iznajmljivači Anica Puljek, Smiljana Vincetić i Stjepan Gajer, koji je ujedno bio i pomoćnik u pripremi slasnog slavonskog jela – čobanca – kuharu Josipu Vučetiću, predsjedniku Udruženja kotličara Grada Belišća.

Naime, nakon što su jučer gosti iz Slavonije proveli u obilasku apartmana i kuća za odmor visoke kategorije na području Kaštelira i Vižinade, te luksuzne Vile Euphrasiane u starogradskoj jezgri Poreča, navečer su pripremili gastronomsko predstavljanje za Porečane u Domu obrtnika. Dočekali su ih gradonačelnik Loris Peršurić i direktor TZ-a Nenad Velenik, a svi zajedno su pred novinarima predstavili ovu inicijativu. Druženje je poteklo od TZ-a Belišće koji su izrazili želju da za svoje sugrađane organiziraju ovo studijsko putovanje u Istru, da bi nakon presice za novinare poslužili izvrsne slavonske delicije – kulen, čobanac i za kraj makovnjaču i orehnjaču. Čobanac su Vučetić i Gaj pripremili u 40-litarskom kotliću, taman dovoljnom za 40-ak gostiju, predstavnika Udruženja obrtnika, turističkih zajednica Poreštine i drugih ovdašnjih ustanova.

Peršurić i Velenik su im poželjeli dobrodošlicu, a zatim su gosti predstavili svoj grad i brojne projekte, među kojima je jedan od važniji snažniji razvoj turizma. Belišće, grad perjanica unutar svoje županije, danas ima 50-ak postelja u privatnim smještaju, uskoro će dobiti hostel, a dogodine i prvi hotel, kako je naglasila Čeliković, dodavši da imaju niz poznatih i velikih manifestacija. Dogradonačelnik je naveo da im više od 50 posto gostiju dolazi radi vina i obilaska podruma, a imaju sreću da se u njihovoj blizini nalaze čak četiri poznata vinogorja. Njihov adut je i gastronomija, ali i prirodne i kulturne znamenitosti, a rade i na razvoju cikloturizma.

Iznajmljivači istaknuli da su oduševljeni vilama i kućama za odmor koje su razgledali, te da oni u Belišću još na tome moraju dosta poraditi.

Na kraju je zaključeno da i Belišće ima puno toga za ponuditi, pa je dogovoren uzajamni posjet Porečana u dogodno vrijeme u taj grad na obali Drave. Bit će to prigoda da Istrani predstave svoju ponudu žiteljima istoka zemlje, ali i za novo druženje Istrana i Slavonaca. Suradnja dviju turističkih zajednica svakako će se nastaviti, naglasili su pred novinarima.

Druženje je nastavljeno uz slavonske specijalitete i vino, a za danas je najavljeno da će gosti, za kraj svog boravka, razgledati kulturne znamenitosti Poreča.

Tekst&foto Tanja Kocijančić

TAR: Sutra susret zborova CantaTorre 2019.

POREČ: Osnovci posjetili obrtnike kako bi ih se potaknulo na upis strukovnih zvanja