in

AMBICIOZNI PLANOVI TURISTIČKE ZAJEDNICE KAŠTELIRA: Uređenje info-punkta i ulazak u klaster POREČKA RIVIJERA

Foto Tanja Kocijančić
Prigodom snimanja reportaže s RTV Capodistria/TZ Kaštelir

U novu turističku sezonu Općina Kaštelir-Labinci ulazi s novim planovima kao što su uređenje info-punkta na glavnom trgu i ulazak u novi klaster Porečke rivijere zajedno s turističkim zajednicama Poreča, Tara-Vabrige, Funtane i Vrsara.

TZ i info punkt na Placu/Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci prošle je godine zabilježila oko 77.000 noćenja uz trend konstantnog rasta i odlučila se za podizanje turističkog standarda i aktivniju djelatnost svoje turističke zajednice kako se turizam, kao izuzetno bitna gospodarska grana na ovom području, ne bi događao, već strategijski planirao i provodio. 

-Tendencija izuzetno rastućeg trenda zabilježena je i u prvih četiri mjeseca ove godine povećanjem noćenja od čak 154 posto u odnosu na isti lanjski period. Sve je više registriranih iznajmljivača kojih trenutno ima 367 i na raspolaganju imaju 404 smještajna objekta s čak 1.916 ležaja. Od početka godine pa do do 23. travnja zabilježeno je 3.182 noćenja te 262 dolazaka Hrvata, Slovenaca, Austrijanaca, Srba i Nizozemaca, doznajemo od vanjske suradnice TZ-a Romine Sinosich.

Također, dodala je, stalno se surađuje s proizvođačima autohtnih proizvoda, koji su, smatra Sinosich, temeljni resurs i potencijal ovog kraja. Uz novonastalu pozitivnu suradnju te prave kanale promocije i valorizacije, Općina ima za cilj prepoznatljivost turističke mikrodestinacije.

-Ova općina nije dovoljno iskoristila svoje turističke potencijale koji se s obzirom na sve više turista i sve boljom kvalitetom smještajnih kapaciteta mogu razviti u perspektivnu turističku mikro destinaciju. Svakako treba poraditi na kvaliteti i nadopuni turističke ponude te na javno – privatnom partnerstvu, na čemu se intenzivno radi. TZ je općini desna ruka i zajedničkim snagama trudimo se ostvariti ciljeve, kaže Sinosich.

Izuzetno povećanje noćenja ovog Uskrsa te popunjenost kuća za odmor dovoljno govori o rastućim trendovima, te daje naznaku da i sadržaji moraju pratiti trendove smještajne ponude.

Govoreći o novim projektima u tijeku je izrada dokumentacije za uređenje novog info centra do prostora samog TZ-a u centru Kaštelira kod crkve, što bi uvelike doprinijelo i estetici središnjeg trga.

U fazi izrade je i Strategija razvoja turizma Općine Kaštelir-Labinci 2019. – 2025. godine.

U proceduri je također i ulazak  TZ-a u novi klaster Porečke rivijere. Projekt će zaživjeti iduće godine, a ciljevi udruživanja su brojni: jačanje obiteljskog i aktivnog pozicioniranja klastera, diverzifikacija turističkog proizvoda, bolja popunjenost kapaciteta u pred i posezoni i porast potrošnje po gostu. Takvom će se sinergijom i suradnjom pojačati imidž područja na domaćem i međunarodnom tržištu na kojem će se uskladiti zajedničke marketinške aktivnosti, navodi Sinosich.

U klasterskoj suradnji planiran je i zajednički web portal, koji će funkcionirati na način da se sadržaj objedinjava i prikazuje sukladno interesima – gastronomija, obiteljski odmor, outdoor događanja, eventi i manifestacije, tržišni segmenti I godišnja doba.

-Poanta je jednostavniji pregled događanja na području cijele Poreštine, odnosno klastera, veli suradnica TZ-a. 

S obzirom na limitirana financijska sredstva TZ-a, ali i konstantnu tendenciju rasta broja noćenja i dolazaka, klasterska suradnja izuzetno je bitna, jer otvara nove puteve promocije i nove mogućnosti turističkog rasta.

-U odnosu na ostale turističke zajednice klastera Porečke rivijere (Poreč, Tar-Vabriga, Vrsar, Funtana), definitivno smo mali, no, konstantno rastemo te težimo kvalitetnijoj ponudi sadržaja. Zahvaljujući klasterskoj suradnji i nama „malima“ se otvaraju nove mogućnosti napretka, naglašava Sinosich.

Kada su u pitanju kulturno – zabavne manifestacije, koje se provode u cilju podizanja kvalitete turističke ponude destinacije kroz organizaciju događanja i manifestacije, TZ podupire tradicionalne i osmišljava nove projekte.

Progam “Ljeto u Kašteliru” počinje u srpnju drugim romantičnim koncertom Romance & wine in Kaštelir.

Krajem srpnja, u planu je organizacija prvog dječjeg ljetnog kina, koji će i ove godine valorizirati središnji park. Prva subota u kolovozu već je tradicionalno rezervirana za  Feštu od krumpira,  odnosno 17. Gramperijadu, koja ove godine obiluje novitetima.

Krajem kolovoza održat će se drugo ljetno kino s projekcijom popularnog filma za sve uzraste.

Cooking show, odnosno natjecanje u pripremi domaćih jela održat će se povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma krajem rujna.

Koncert porečkog i riječkog gudačkog orkestra 15. svibnja u kazalištu

ZORA PALMIĆ dobitnica nagrade porečke Galije za volonterski rad