in

CAPPELLI: Stalni radni odnos važniji je i od visine plaća turističkih djelatnika

Konferencija „Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti“ održana je ovaj tjedan u zagrebačkom hotelu Westin, a koja je stavila naglasak na zapošljavanje i obrazovanje djelatnika u području turizma te njihovo općenito stanje na tržištu rada, objavio je portal Hrturizam.hr.

Uz govore brojnih stručnjaka o navedenim tematikama, održane su i panel rasprave o tome kako privući i zadržati turističkog djelatnika te kako upravljati ljudskim potencijalima i obrazovati ljude za turizam.

Kao svojevrstan epilog konferencije, ministar Gari Cappelli održao je vrlo zanimljiv i sveobuhvatan zaključni govor u kojem se prvotno osvrnuo na relevantnost ovakvog tipa konferencije i rasprave u kojoj se napokon govorilo o važnosti turističkih djelatnika, a ne samo o turističkim ponudama i sadržajima. Naglasio je i kako ovakva suradnja između različitih ministarstava i komora može izrazito pozitivno utjecati na turističku sliku Hrvatske.

„Danas radimo ovakve konferencije da turizam približimo drugima koji su daleko od toga. Evo nedavno smo imali konferenciju o zdravstvenom turizmu. Tom konferencijom smo pokušali Ministarstvu zdravlja dokazati što to zapravo znači zdravstveni turizam. Oni ga gledaju u onom medicinskom, liječničkom aspektu, ali ne vide da bi par tisuća ljudi radilo ne samo šest, već i dvanaest mjeseci. Oni zdravstveni turizam tako ne doživljavaju. Mi ga doživljavamo i vidimo mogućnosti zapošljavanja ljudi“, objasnio je ministar Cappelli.

Također, osvrnuo se i na važnost sigurnosti poslova u turizmu što je često važnije i od samih plaća. „Stalan radni odnos, dodatno školovanje djelatnika, kao što to već čine neka poduzeća, to su kvalitetni zaključci o kojima moramo brinuti kako bi poboljšali cjelogodišnji turizam. Primjerice, jedan hotel s dvjesto soba dok je imao tri zvjezdice zapošljavao je 80 do 100 djelatnika, a danas kad ima pet zvjezdica, na tih dvjesto soba mora imati dvjesto zaposlenih. I to nije sto zaposlenika više koji su radili u hotelu s tri zvjezdice, već je to sto zaposlenika koji su se morali dodatno školovati. Turizam podiže mogućnost razvoja i zapošljavanja u sedam, osam sektora. Mi moramo razgovarati i o fakultetima, odnosno o tome imamo li dovoljno kompetentnih menadžera u Hrvatskoj ako danas-sutra otvorimo deset hotela s pet zvjezdica“ izjavio je Cappelli.

Mi smo u Ministarstvu prepoznali važnost časti, ugleda i dostojanstva profesije te smo u Vladi uspjeli naglasiti ozbiljnost i važnost financiranja tog sektora. Tu su dvije milijarde za zapošljavanje iz socijalnog fonda, pokrećemo centre kompetentnosti, dakle turizam više ne govori o brojkama i noćenjima, već govori o kvaliteti, o zapošljavanju, školovanju, o prodavanju znanja. Dizanjem kvalitete doći će do porasta cijena, produženja sezone, moći ćemo imati stalne radne odnose koji daju stabilnost i sigurnost djelatnicima koji time vide svoju budućnost u Hrvatskoj“, zaključio je ministar Cappelli.

Nedostaje nam policajaca pa će u policiji zapošljavati i osobe s tri razreda srednje škole

MALI POREČKI RUKOMETAŠI OVOG VIKENDA NIZALI SAMO USPJEHE: Stopostotni učinak minića, kadeta i dječaka