in

Donosimo uvjete kreditiranja HBOR-a za rekategorizaciju privatnog smještaja

Foto: Pixabay.com

Napokon su poznati detalji oko dugo najavljenih i iščekivanih, povoljnih kredita HBOR-a za domaćine u obiteljskom smještaju, objavio je portal Hrturizam.hr.

Najniži iznos kredita bit će 20.000 kuna, a najviši 375.000 kuna s kamatnom stopom od 2,70% za kredite u kunama i 2% kamate za kredite u eurima, a sve uz rok otplate od 10 godina s počekom od godinu dana.

Naime, nakon stupanja na snagu (17. studenoga 2018. godine ) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti za proces usklađivanja sa važećim Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata, Ministarstvo turizma je u suradnji s HBOR-om iznajmljivačima osiguralo povoljne financijske instrumente za povećanje kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvu.

Također, ova mjera je osigurana i s ciljem pomoći iznajmljivačima koji žele proči novi proces rekategorizacije, ukoliko i dalje žele zadržati oznaku za kategoriju (zvjezdice), što je obaveza prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Inače,  iznajmljivači koji su ishodili rješenje nakon 1. rujna 2007. godine nemaju obvezu usklađivanja standarda objekata (rekategorizacije).

Cilj povoljnijih kredita putem HBOR-a je dati potporu obiteljskom smještaju da se što bolje i kvalitetnije razvija kroz usklađivanje standarda, povećanje kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvu.

No krenimo redom.

Kako ističu iz Ministartva turizma, biti će dostupna jedna kreditna linija fizičkim osobama – iznajmljivačima koji imaju rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koje se odnosi na smještaj u sobi, apartmanu, kući za odmor, kampu ili kamp odmorištu.

Iznajmljivači koji na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (17. studenoga 2018. godine) pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu temeljem rješenja o odobrenju izdanih do 1. rujna 2007. godine ili temeljem rješenja izdanog povodom zahtjeva podnesenog prije 1. rujna 2007. dužni su, radi nastavka pružanja ugostiteljskih usluga s pravom isticanja oznake za kategoriju (zvjezdice) na objektu u kojem pružaju ugostiteljske usluge, podnijeti uredni zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu sukladno odredbama toga Zakona i Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (»Narodne novine«, br. 9/16., 54/16., 61/16. i 69/17.).

Za usklađivanje su predviđeni optimalni rokovi koji omogućavaju dovoljno vremena za prilagodbu i nalaženje najboljeg rješenja za unapređenje kvalitete smještajnih jedinica u domaćinstvima:

– dvije godine od stupanja na snagu ovoga Zakona, ako su rješenje o odobrenju ishodili do 31. prosinca 2000.

– tri godine od stupanja na snagu ovoga Zakona, ako su rješenje o odobrenju ishodili u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004.

– četiri godine od stupanja na snagu ovoga Zakona, ako su rješenje o odobrenju ishodili nakon 31. prosinca 2004.

Rješenje o usklađivanju standarda izdaje nadležni ured (ured državne uprave u županiji odnosno upravno tijelo nadležno za poslove ugostiteljstva) prema mjestu objekta, na zahtjev iznajmljivača, dok će inspekcijski nadzor poštivanja odredbi vezano uz usklađivanje standarda provodit će turistička inspekcija.

U postupku izdavanja navedenog rješenja ne utvrđuje se ispunjavanje uvjeta da je iznajmljivač vlasnik objekta u kojem pruža usluge ili da je vlasnik zemljišta za kamp, kao niti uvjet uporabljivosti objekta, već samo  da li objekt u kojem će se pružati usluge ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju.

Iznajmljivači mogu i ne podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o usklađivanju standarda i nastaviti pružati ugostiteljske usluge, ali tada gube pravo isticati oznaku za kategoriju (zvjezdice) na objektu u kojem pružaju ugostiteljske usluge i u promidžbenim materijalima, zaključuju iz Ministarstva turizma.

Za kraj, važno je istaknuti kako iznajmljivači koji su ishodili rješenje nakon 1. rujna 2007. godine nemaju obvezu usklađivanja standarda objekata (rekategorizacije).

Novi Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu još nije donesen, jer prije toga je bilo potrebno donijeli izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a očekuje se uskoro, objavio je Hrturizam.hr.

Žive jaslice iz Sv. Lovreča danas na porečkom Adventu

Žive jaslice iz Sv. Lovreča danas na porečkom Adventu

Pola milijuna bespovratnih kuna za uređenje plaže u Špadićima

Pola milijuna bespovratnih kuna za uređenje plaže u Špadićima