in

FUNTANA: Ana Milohanović Čehić, direktorica TZ-a: “Trenutno imamo sto gostiju u 2 kampa”

Ana Milohanović Čehić

S direktoricom Turističke zajednice općine Funtana Anom Milohanović Čehić razgovarali smo o rezultatima ovogodišnje turističke sezone i planovima za iduću, koja je također vrlo neizvjesna. Ono što je za Funtanu vrlo zanimljivo jest da sada, u prosincu, bez obzira na situaciju, ondje boravi 101 gost u kampovima koji su otvoreni tijekom cijele godine – Istra Premium Camping Resort i Polidor.

Plaža Polidor u Funtani

Kakva je bila ovogodišnja sezona?

Od početka godine do 15. studenoga na području Turističke zajednice općine Funtana realizirano je 98.865 dolazaka i 743.333 noćenja, što je 42% dolazaka i 43% noćenja u odnosu na lani. Ostvareni rezultati su ipak izvrsni u odnosu na predviđanja na početku godine, odnosno u proljeće kada smo planirali ostvariti od 25 do 30% lanjskih noćenja.

Rezultati su mogli biti i puno bolji da nam neke zemlje nisu zatvorile vrata, a prvenstveno mislim na Nizozemsku koja je nama drugo po značaju emitivno tržište. Nizozemci su naši vjerni gosti – kampisti. Lani su ostvarili 15% od ukupnih noćenja, a ove godine tek 7%.  No, ukupni dolasci i noćenja koje smo postigli u drugoj polovici lipnja te u srpnju i kolovozu nadmašili su naša prvotna očekivanja. Smatram da je u danim uvjetima izvučen maksimum. Praktički ništa se nije moglo planirati već raditi dan za dan i pratiti upute, ali smatram da smo svi zajedno dali sve od sebe da naši gosti ipak budu zadovoljni i vjerujem da smo u tome i uspjeli.

Kakav je bio turistički promet po mjesecima?

Tržišta s kojih je ostvaren najveći turistički promet su Njemačka (udio od 43% u ukupnim noćenjima, ostvarili 55% u odnosu na lani), Slovenija (udio od 13% u ukupnim noćenjima, ostvarili 59% od lani), Češka (udio u noćenjima od 8%, ostvarili 56% od lani), Nizozemska (udio od 7% u ukupnim noćenjima, ostvarili 19% od lani), Austrija (udio od 6% u ukupnim noćenjima, ostvarili 33% od lani), Poljska (udio od 4% u ukupnim noćenjima, ostvarili 61% od lani), Italija (udio od 4% u ukupnim noćenjima, ostvarili 28% od lani), Hrvatska (udio od 4% u ukupnim noćenjima, ostvarili 59% od lani) pa ostali.

U prvih šest mjeseci, u usporedbi s istim razdobljem lani, ostvareno je tek 19% prošlogodišnjeg prometa. U lipnju je ostvareno 25% lanjskih noćenja, u srpnju 56%, u kolovozu 51%, a u rujnu svega 35 posto lanjskih noćenja. Gledajući turistički promet po vrsti smještaja, od ostvarenih 743.333 noćenja čak 75% je ostvareno u kampovima, 14% u hotelima, 2% u nekomercijalnom smještaju te 9% u privatnim apartmanima i kućama za odmor.

Funtana/Foto Tanja Kocijančić

Kako se punio proračun TZ-a?

S obzirom na izvanredne okolnosti koje su nastupile zbog pandemije već smo na proljeće uvidjeli da nećemo moći realizirati zacrtane planove, pa smo sukladno preporukama Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Istarske županije zaustavili gotovo sve planirane aktivnosti, maksimalno štedjeli i smanjili troškove ureda i kroz smanjenje plaća, a poslovanje prilagodili na najneophodnije. Na taj način uspjeli smo ostati likvidni do početka turističke sezone bez potrebe za financijskim zaduživanjem. Po preporuci županijskog stožera za civilnu zaštitu krajem lipnja odlučili smo otkazati sva planirana ljetna događanja kako bi gostima pružili siguran odmor.

Koja su Vam očekivanja za sljedeću sezonu?

Teško je prognozirati budućnost jer ovisi o razvoju situacije s virusom.  Izvjesno je da će nam izvorni prihodi biti smanjeni u odnosu na stanje koje smo imali 2019. godine, ali smo ipak optimistični te očekujemo dobru turističku sezonu 2021. Planiramo ostvariti 1.400.000 noćenja,  što bi bilo 81% u  odnosu na 2019. godinu. U kampovima se planira ostvariti cca 80%, a u čvrstim objektima cca 75% u odnosu na 2019. godinu. I u privatnom smještaju se očekuje povećanje broja noćenja, ali za pretpostaviti je da će paušalni iznos turističke pristojbe i u 2021. biti umanjen za 50%, što će u određenoj mjeri utjecati na smanjenje prihoda.

Koje marketinške aktivnosti planirate u 2021.?

Uspješna promocija ključna je za osiguravanje veće potražnje i ostvarivanje dolazaka pa stoga u 2021. planiramo pojačane promotivne aktivnosti na ključnim emitivnim tržištima. Dakle, naglasak će nam biti na promociji dok ćemo s manifestacijama biti oprezni, odnosno odobrit će se tek kada bude razvidno da će se planirani prihodi ostvariti. Nastojat ćemo podržati one evente koji generiraju dodatna noćenja, a ostala događanja će se realizirati ovisno o realiziranim prihodima.

Iako je trenutno situacija neizvjesna, optimistični smo i vjerujemo da će iduća sezona biti bolja od ove koja je iza nas.

Razgovarala Tanja Kocijančić

Funtana

I Buzet i Pazin dobili svoje naljepnice na Viberu!

funtana općina pošta turistička zajednica foto tanja kocijančić

FUNTANA: Općina traži pročelnika