in

FUNTANA – Nova turistička priča – Povijest, ribarstvo i more na interpretacijskoj stazi uz lungomare

Funtana - Foto Tanja Kocijančić

Uređenje interpretacijske staze uz šetnicu Funtana – Bijela uvala nova je turistička ponuda koja će svakako iznenaditi i domaće i goste koji se njome budu šetali.

U proračunu za ovu godinu za taj je projekt osigurano 1,45 milijuna kuna, a kako doznajemo u Općini Funtana, realizacija obuhvaća uređenje izložbenog prostora na otvorenom koji će se sastojati od fizičkih elemenata (sfera) i digitalnog sistema proširene stvarnosti. Glavni je cilj pružiti nezaboravno iskustvo vode i mora, odnosno kulture ribarenja posjetiteljima i stanovnicima Funtane na edukativan, interaktivan, inovativan i zabavan način.

Koncept je osmislila općina u suradnji s tvrtkom FourLink Consulting.

-Sredstva su namijenjena za promociju pomorske i ribarske tradicije i  kulture. Funtana je, kao što joj ime govori, vezana uz vodu, odnosno more. Ribarska tradicija Funtane na široko je poznata te se na taj način ona prenosi na naše posjetitelje i mještane. Projekt će biti jedinstven upravo radi načine njegove prezentacije, komentirao je načelnik Mladen Grgeta.

Izložbeni dio sastoji se od fizičkih elemenata – sfera i digitalnog sistema proširene stvarnosti. U prostoru, uz šetnicu, raspoređeno će biti pet sfera i jedan prsten. Oblik sfera inspiriran je oblikom kapljice vode u bestežinskom stanju. Svaka od sfera je vezana uz jednu od tema navedenih u narativu. Kada se kamera mobilnog uređaja usmjeri prema jednoj od sfera, otvara se priča u pojedinoj kapljici. Zamišljeno je da je svaka kapljica vode priča za sebe, a svaka od priča uvjetovana je vodom, odnosno kapljicom koja život znači. Primjerice, za interpretaciju priče o ribarstvu u Funtani, u ovoj bismo kapljici interpretirali ribarsku tradiciju mjesta, koja je u određenom povijesnom razdoblju za Funtanu značila život, a sada je baština koju želimo predstaviti posjetiteljima šetnice. Svaki od prezentera uz kapljicu, glumac je kojega se kostimira u određeni lik, a zatim se snimi film koji se aktivira kada se kamera mobitela usmjeri na fotografiju.

Projekt se namjerava financirati bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) „Istarski švoj“.

Fenomen:voda

U kontekstu vizije LAGUR-a „Istarski švoj“, Općina Funtana jedna je od sedam jedinica lokalne samouprave, koja će na svoj način pridonijeti revalorizaciji maritimne baštine. U strateškom smislu, zadatak je pristupiti temi vode, mora, ribarstva u suodnosu lokalne zajednice koja je nastala uz vodu, more, te se kulturološki oblikovala i izgradila identitet. Mjesto Funtana specifično je u odnosu na ostala mjesta koja će stvarati i prezentirati svoje priče o životu uz vodu, tj. more. Naime, Funtana je mjesto koje u potpunosti duguje svoj život i priče vodi, kako prirodnim izvorima vode, tako i moru.

I jedna i druga voda, ako se možemo tako izraziti, uvjetovala je ovaj kulturni krajolik, a zadatak ove interpretacijske staze jest da tu priču i ispriča.

bezinska psotaja crpka poreč

Dobra vijest za vozače: Pojeftinilo gorivo

TAR: Nova tjedna ponuda maštovitih jela u DeguStazioneu