in

GODINA TRIJEŽNJENJA: Cijene smještaja pale 40 posto; u prosjeku rezervirano samo 80 posto kapaciteta

Uzaludna su bila upozorenja struke kako treba biti mudar s cijenama, ne pretjerivati s poskupljenjima, pa poslije toga ići sa snižavanjima. Poručivao je i ministar Gari Capelli kako ne treba ulaziti u cjenovnu utrku s konkurencijom, nego podizati kvalitetu.

Uzalud.

Usporene rezervacije za srpanj i kolovoz zbog kojih je puno slobodnih termina u hotelima i apartmanima, unijele su strah od praznih kreveta, pa se ovih dana na gotovo svim rivijerama, izuzev rijetkih iznimaka, mogu naći hotelske sobe, apartmani i kreveti na popust. Sniženja koja se na svakoj prodajnoj platformi mogu vidjeti kreću se od 10 do čak 37 posto za neke termine usred srpnja i kolovoza. No, sve se to događa u potpuno krivo vrijeme, na pragu “špice” kada Sredozemlje vrvi sličnim “last minute” ponudama, pa se one iz Hrvatske utapaju u moru sličnih, piše portal Novac.hr.

Najbolje ide Splićanima

Već i površan pregled popunjenosti u drugoj polovici srpnja za rezervacije smještaja u Hrvatskoj pokazuju kako svugdje ima slobodnih soba. I to ne malo, nego je 30 i više posto još uvijek praznih kapaciteta. U hotelima i u obiteljskim apartmanima može se naći smještaj za bilo koji termin špice sezone u srpnju i kolovozu. Ako sada poželite rezervirati tjedan odmora u drugoj polovici srpnja, bez problema možete birati. Podaci kažu kako je na Makarskoj rivijeri sada rezervirano 78 posto kreveta, u Biogradu i Zadru 75 posto, Šibeniku 72 posto kapaciteta, Korčuli 86 posto, Bolu 80 posto…

Bolje od drugih stoje Split s 93 posto rezerviranih soba te Hvar i Dubrovnik s 90 posto rezerviranih svih kapaciteta. Kada se zna da se rezervacije bez akontacije (čemu najčešće pribjegavaju iznajmljivači da bi privukli goste) mogu otkazivati bez penala do dva tjedna prije termina dolaska, jasno je da će i neki od trenutno popunjenih u međuvremenu primiti otkazivanje dolaska.

Najčešće zato što su gosti našli nešto jeftinije. Broj precrtanih starih cijena i crvenim brojkama upisanih novim sniženih u hotelima i apartmanima na Jadranu je svakim danom sve veći. Iako će takvo stanje većina operativaca pokušati opravdati svjetskim trendom usporenog bookinga koji doista uzima maha, činjenica je da kada je Hrvatska u pitanju, dio razloga leži i u nerealnom podizanju cijena smještaja, koje su čak i tamo gdje baš ništa nije uloženo za 10 do 20 posto veće nego lani.

– Istina je da prodaja zaostaje za lanjskom u ovo vrijeme i ponudili smo sniženja, ali ako naš vlasnik hotelske kuće smatra da nižom cijenom može privući goste mi snižavamo. To je stvar poslovne politike svakog vlasnika i nitko nema pravo nikome zamjerati što daje popuste, jer je najskuplji prazan krevet.

Bolje bi bilo da toga nema i da smo sve kapacitete prodali po punoj cijeni kao lani, ali kad već nismo zbog niza razloga, mi sami tražimo izlaz iz te situacije. I gubitak i dobitak će biti samo naš problem – objašnjava logiku “akcijskih cijena” direktor prodaje hotelske kuće na zadarskom području.

Cijeli članak pročitajte na Novac.hr.

OKONČAN EX TEMPORE U FUNTANI – Među brojnim nagrađenima Funtanjan Filip Bestulić i Mirjana Matić iz Višnjana

Istramet: Od Umaga do Zadra noćas više od 20.000 munja – ali kiše je bilo malo