in

HITNO! Obavijest za iznajmljivače privatnog smještaja, obveznike turističke članarine

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je jučer (13. 1. 2021.) na svojim mrežnim stranicama upute za popunjavanje obrasca TZ2 za turističku članarinu za 2021. godinu, koji se Poreznoj upravi, odnosno nadležnoj područnoj ispostavi, mora predati do 15. siječnja ove godine.

U obrazac se upisuju podaci prema važećem rješenju obveznika članarine o kategorizaciji objekta, bez umanjenja 50% zbog Covid situacije te s iznosom dohotka iz 2020. godine.

Za više informacija kontaktirajte turističku zajednicu na svom području.

TZ2 obrazac kojeg morate samostalno ispuniti te pravovremeno poslati nalazi se OVDJE.

Upute za popunjavanje TZ2 obrasca turističke članarine za 2021. godinu potražite OVDJE.

Poveznica na upute i predmetne propise: https://mint.gov.hr/pristup-informacijama/propisi/propisi-iz-turizma/107

U slučaju dodatnih pitanja vezanih za problematiku ispunjavanja potrebno je kontaktirati direktno Ministarstvo turizma i sporta, obzirom da su oni izdali predmetnu uputu.

Kontakte MINTS-a potražite OVDJE.

U nastavku kompletno priopćenje Ministarstva turizma i sporta:

Uputa za popunjavanje obrazaca TZ za 2021. godinu
Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u dostavljaju nadležnoj Poreznoj upravi posebni Obrazac TZ2 do 15. siječnja tekuće godine za tekuću 2021. godinu, a prema podacima iz prethodne 2020. godine.
Obrazac TZ2 koji se predaje do 15. siječnja 2021. godine odnosi se na razdoblje od 01.01.2021. do 31.12.2021.
Godišnji paušalni iznos članarine može se platiti jednokratno do 31. srpnja tekuće godine ili u tri jednaka obroka, s time da prvi obrok dospijeva 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, a treći 30. rujna tekuće godine.
Iznimno, osobe koje će rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na OPG-u prvi put ishoditi u tekućoj godini (2021.) podnose Obrazac TZ 2 u roku od 15 dana od izvršnosti rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga, a godišnji paušalni iznos članarine plaćaju jednokratno do 31. prosinca tekuće godine.
Godišnji paušalni iznos članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u je umnožak najvećeg broja kreveta u sobi, apartmanu i kući za odmor odnosno najvećeg broja smještajnih jedinica u kampu i kamp-odmorištu odnosno kapaciteta u objektu za robinzonski smještaj u prethodnoj godini, koji su utvrđeni rješenjem o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, i iznosa članarine za svaki krevet odnosno smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno kapacitet u objektu za
robinzonski smještaj.
Broj kreveta, broj smještajnih jedinica te kapacitet za objekte za robinzonski za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u određuje se prema podacima iz sustava eVisitor.
Napominjemo da se umanjenje članarine od 50 % odnosno oslobođenje od obveze plaćanja za pomoćne krevete ne odnosi na plaćanje turističke članarine za 2021. godinu.
Obveznici iz članka 10. Zakona o članarinama turističkim zajednicama i nadalje podnose obrazac TZ1 do kraja veljače, odnosno travnja.

LORIS PERŠURIĆ, gradonačelnik Poreča: “Bez obzira na koronu dovršene su brojne investicije, a socijalna davanja su još i povećana”

Istarski stožer: U četvrtak 13 novih slučajeva i duplo više oporavljenih