in

LORIS PERŠURIĆ, gradonačelnik Poreča: “Bez obzira na koronu dovršene su brojne investicije, a socijalna davanja su još i povećana”

Početak godine prilika je da popričamo s (grado)načelnicima o ostvarenom u prošloj i planovima za ovu godinu. Zadnjih godinu dana živimo u pandemiju, pa smo pitali gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića kako je korona-kriza utjecala na život grada i njegovih građana, te što očekuje u 2021. godini.

Poreč je u 2020. dobio novu rivu

1. Vaš osvrt na utjecaj koronavirusa na poslovanje Grada u zadnjih 9 mjeseci i općenito na život ljudi u gradu.

Godina iza nas je sigurno ona koju, na sreću, ne doživimo puno puta u životu.  Imala je utjecaj na apsolutno svaku granu života, a to su najviše osjetili gradovi na obali. Prihod Grada je na godišnjoj razini pao za gotovo 40%, pa nam je prva reakcija bila – reorganizacija, pauziranje investicija, mjere za pomoć gospodarstvu i zadržavanje visokog socijalnog standarda – od pomoći zdravstvu, pa sve do održavanja svih mjera u socijali, zdravstvu, školstvu…. Dodatno priznanje u tom smislu je i činjenica da smo, bez obzira na sve, ove godine ponovno bili finalisti u svim kategorijama za nagradu Najbolji grad, nakon što smo dvije godine zaredom proglašavani gradom s najboljom kvalitetom života. Konačno, mislim da je najvažnije od svega biti partner i pomagati svim generacijama – od naših najmlađih do najstarijih sugrađana. I to će nam uvijek biti prioritet.

2. Koje su investicije stopirane zbog korona-krize i koliko je to utjecalo na punjenje proračuna? Koje su investicije ipak odrađene usprkos koroni? Koji su se konkretno prihodi najviše smanjili? Jesu li davanja za socijalu i školstvo smanjena zbog toga? Tko je najviše trpio zbog manjih prihoda? Koliko ste smanjili plaće i jesu li još smanjene?

Sve projekte koji smo započeli, nismo ih na pola zaustavili, već smo ih dovršili. Primjerice, uređenje gradske rive počeli smo još prije korone i to nam je bio prioritet da dovršimo, kako bi sezonu dočekali spremni. Dovršili smo i investicije izgradnje vrtića i jaslica u Dračevcu i počeli smo izgradnjom vrtića i jaslica u Žbandaju. Također, nastavili smo i sa širenjem kanalizacijske mreže po naseljima koja nisu obuhvaćena EU projektom Poreč, izgradnjom pročistača, kao i postavljanjem više od 1.000 tijela nove javne rasvjete, ali i brojnim manjim komunalnim radovima, kao i stalnim prijavljivanjem EU projekata.

Što se tiče socijale i zdravstva, tu su davanja čak i povećana kako u prošloj, tako i u ovoj godini. Važno nam je održati dostignute nadstandarde koji život u Poreču čine kvalitetnim. To su stvari koje mi sada možda uzimamo pod normalno, kao što su dodatni timovi hitne pomoći, sufinanciranje dopunskog zdravstvenog, nabava opreme…sve ono što nije u našoj ingerenciji, ali smatramo da naši sugrađani zaslužuju imati takav standard i uslugu.

Što se tiče smanjenja plaća, od samog početka krize one su bile smanjene svima, počevši od mene i mojih zamjenika, do djelatnika kako gradske uprave, tako i gradskih tvrtki i ustanova. Vidjet ćemo kako će se proračun za ovu godinu puniti i tome ćemo prilagođavati davanja za ovu godinu.

3. Koliko iznosi novi proračun za 2021. i kako ste ga planirali u okolnostima korona-krize? Koliko je manji od prošle godine i koja su vaša očekivanja vezano za njegovo punjenje?

Proračun je velik gotovo 258 milijuna godina, pa je u odnosu na rekordni lanjski manji za oko 14%.  Svakako je bio izazov posložiti proračun za godinu pred nama. Ono glavno što nas je vodilo jesu potrebe građana, daljnje razvijanje grada i optimizam. Kako bi što bolje obuhvatili potrebe građana i mjesnih odbora, provedena su javna savjetovanja za proračun, kao i konzultacije sa svim vijećima 10 mjesnih odbora. Mi smo odlučili napraviti optimističan, realan, odgovoran i razvojan proračun u svim svojim segmentima jer je Poreč uvijek tako funkcionirao i napredovao. Rezultate razvojnih proračuna vidimo i danas, grad se razvija i u samo nekoliko godina realizirao je projekte koji se negdje ne ostvare u nekoliko desetljeća. To je naša vizija Poreča i za budućnost – grad koji ide naprijed.

4. Koje su glavne investicije koje planirate u ovoj godini? Je li nešto od prošle godine prebačeno u ovu zbog korone?

Još smo lani planirali značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu, ali smo zbog cijele situacije morali to prebaciti za ovu. Prva na redu je sanacija prometnice LaCop-Parens, zatim i izgradnja nove prometnice koja će spajati Vukovarsku i Ulicu Mate Vlašića, sve kako bi prometno rasteretili poslovnu zonu Facinka. Također, planira se dovršenje uređenja Creske ulice i prateće biciklističke i pješačke staze kao nastavak na našu rutu Parenzane. Dodatno bih izdvojio nastavak sufinanciranja kupovine stana porečkim obiteljima, dovršetak izgradnje vrtića i jaslica u Žbandaju, početak izgradnje nogometnog kampusa, dovršetak radova na infrastrukturi i sanaciji prometnice St. Portun – Antonci – Kosinožići,  dovršetak izgradnje pročistača, nastavak projektiranja rive…

5. Koje su olakšice za poduzetnike dane u prošloj godini, te imate li u ovoj godini u planu na neki način pomoći lokalnim poduzetnicima pogođenim korona-krizom? Ima li kakvih olakšica i za ostale građane?

Sve što je bilo u našoj mogućnosti, smo napravili kako bi olakšali poslovanje – od smanjenja ili ukidanja naplate zakupa gradskih prostora, oslobađanje ili odgodu od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja korištenja javne površine, odgoda plaćanja poreza na potrošnju, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja i spomeničke rente, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos, bespovratne financijske potpore, kao i sufinanciranje kreditne linije za poduzetnike s područja Poreča u iznosu do 50 milijuna kuna. Imamo čak i financijsku pomoć za naše sugrađane koji su zbog COVID-a ostali bez posla.

6. Koja su Vaša očekivanja za ovu godinu – općenito za turističku sezonu, ali i za ostale djelatnosti? Hoće li dolazak cjepiva po Vašem mišljenju ipak omogućiti kakav takav oporavak?

Uvijek sam optimist, ali sam i realan. Teško je predvidjeti što nam ova godina donosi. No, činjenica je da smo lanjskog ljeta, bez obzira na sve, imali kakvu-takvu sezonu, što pokazuje da naša blizina emitivnim tržištima puno znači. Sad je na državi da pronađe model kako da se dodatno olakša dolazak gostima, a na nama da se prezentiramo kao bliska i sigurna destinacija, koja se, kao i uvijek do sada, zna prilagoditi.

Razgovarala Tanja KOCIJANČIĆ

općina vrsar općinska uprava trg degrassi foto tanja kocijančić

VRSAR: Usvojen proračun od 46,5 milijuna kuna – Poduzetnici oslobođeni zakupa zbog korona-krize

HITNO! Obavijest za iznajmljivače privatnog smještaja, obveznike turističke članarine