in

HTZ: Ovog ljeta očekuje se 20 posto više turista iz Rusije i Ukrajine

Foto: HTZ

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja hrvatsku turističku ponudu na sajmu MITT, koji se u svom 26. izdanju održava u Moskvi do danas, 14. ožujka. Riječ je o najvećem turističkom sajmu u Ruskoj Federaciji koji se ubraja u top 5 turističkih sajmova na svijetu. Naime, na sajmu i ove godine sudjeluje oko 2.000 kompanija i predstavnika dvjestotinjak međunarodnih turističkih destinacija, a očekuje se da će sajam posjetiti oko 30.000 posjetitelja. U sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja i pet suizlagača među kojima su Turistička zajednica grada Zagreba, Atlantis Travel, Istarski dvori 2, Lošinj Hotels & Villas te Croatia Yachting, priopćio je HTZ.

Među brojnim svjetskim delegacijama koje su prisutne na sajmu MITT je i ona hrvatska predvođena državnim tajnikom u Ministarstvu turizma Tončijem Glavinom te direktorom Predstavništva HTZ-a u Rusiji Rajkom Ružičkom, koji su se tom prilikom susreli s najvažnijim partnerima na ruskom tržištu.

„Rusija je značajno emitivno tržište za Hrvatsku što, između ostaloga, potvrđuje dnevna potrošnja ruskih turista koja je za 50 posto veća od prosjeka. Važno nam je nastaviti dobru turističku suradnju i jačati našu prepoznatljivost na ovom tržištu. Iznimno me veseli što su najveći ruski turoperatori prepoznali naš kontinuiran rad na unaprjeđenju kvalitete, a zbog čega su i kreirali dodatne ponude za Hrvatsku“, poručio je Glavina.

Direktor Ružička naglasio je kako se na osnovu prvih informacija te odrađenih sastanaka može zaključiti kako postoji veliki interes za Hrvatskom, zbog čega se očekuje nastavak pozitivnih trendova i rasta turističkog prometa. „Pozitivan rast u dolascima, koji bi prema najavama trebao biti i viši od 20 posto, osim s ruskog očekujemo i s ukrajinskog tržišta. Rezultat je to brojnih promotivnih aktivnosti koje provodimo tijekom godine pri čemu najveću pozornost pridajemo predstavljanju zdravstvenog i nautičkog turizma koji su među Rusima najprepoznatljiviji segmenti naše turističke ponude“, zaključio je Ružička

Navedeno su potvrdili i predstavnici TUI-ja predvođeni Mahmutom Kansuom, direktorom razvoja inozemnih tržišta. Tako iz TUI-ja najavljuju rast ruskih gostiju od 20 posto, a vrlo su zadovoljni i suradnjom s hrvatskim hotelijerima te raspoloživim kapacitetima u ovoj godini. Hrvatska se delegacija susrela i sa predstavnicima turoperatora PAKS čiji je direktor i suvlasnik Vitlalij Cizikov najavio rast od 15 posto te je naglasio kako se značajan dio njihove ponude odnosi upravo na hrvatske destinacije. 

„Ruski turisti u Hrvatskoj najviše noćenja ostvaruju u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru. Naš cilj je osim rasta turističkog prometa približavanje te pozicioniranje hrvatske kontinentalne ponude na ovom velikom i potentnom tržištu“, smatra direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je tijekom prošle godine u Hrvatskoj ostvareno više od 135 tisuća dolazaka te više od 932 tisuće noćenja ruskih turista.

Dodajmo kako je u sklopu sajma predstavljen specijaliziran prilog u potpunosti posvećen Hrvatskoj koji je izašao u Rosijskajoj Gazeti, najčitanijoj dnevnoj novini u Ruskoj Federaciji, priopćeno je iz HTZ-a.

NASTAVLJA SE PROJEKT POSTAVLJANJA LAŽNIH JAJA: Na Poreštini duplo manje galebova

POLICIJA poziva vozače na oprez zbog biciklističke utrke Istarsko proljeće