in

HUT: COVID-propusnice ne smiju biti preduvjet za putovanja

Poreč/Turisti - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Europska komisija odlučila je definirati konkretna pravila kako bi se omogućilo što jednostavnije putovanje u što kraćem periodu, čim se za to steknu epidemiološki uvjeti.

Iako još ne popuštaju epidemiološke mjere unutar svojih država, Grčka i Cipar su korištenje potvrde o cijepljenju za prelazak granice od 1. travnja dogovorile s trećom zemljom – Izraelom.

Slovenija i Rumunjska su pak prve članice EU koje od sredine veljače omogućavaju neometani ulazak u državu osobama koje na granici predoče potvrdu da su cijepljene drugom dozom cjepiva.

Hrvatska će se tu postaviti praktično, izjavio je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović koji je potvrdio da Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za osobe cijepljene protiv COVID-19, a bez PCR testa.

“Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle”, rekao je Božinović.

”Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene. Nema nikakvog razloga zašto se pri prelasku granice, uz predočenje negativnog testa, za lakši ulazak ne bi koristila i potvrda o cijepljenju”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Izvor Hrvatska udruga turizma

HUT: Istra na korak do zelene EU regije

LOBORIKA: Za promet otvorena nova cesta!