in

Inozemna radna snaga je privremeno rješenje: ‘Radnike trebamo vratiti dobrim plaćama’

Ilustracija Pixabay

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije danas je u Puli kritički progovorilo o daljnjem povećanju kvota za uvoz radne snage u turizmu iako su svjesni da tih radnika itetako i dalje nedostaje. Predsjednica tog sindikata Marina Cvitić smatra da bi hrvatska Vlada prije svega trebala zaustaviti odlazak hrvatskog radništva u inozemstvo i one koji su otišli bi trebala vratiti povoljnim poslovnim prilikama i dobrim plaćama, piše Novac.hr.

Inače, čitav smisao hrvatskog turizma se gubi, smatra ona.

– Alarmantan je podatak da je 500.000 radno aktivnih radnika odselilo iz Hrvatske. Taj trend se nastavlja, a Vlada RH  ne čini ništa da se zaustavi raseljavanje hrvatskih građana. U isto vrijeme uvozimo strane radnike. Vlasnici turističkih kompanija, ali ne samo turističkih, jer sve smo prodali što nismo uništili, su u pravilu stranci, radnici su stranci, profit odlazi u strane države, plaće odlaze u strane države, zakone i pravila nam postavlja EU… Postavlja se pitanje da li nama treba država ako imamo sve manje hrvatskih građana; sav višak novaca izlazi iz Hrvatske, a normativne akte nam donosi EU? Čemu, pita se Cvitić. Upozorava da strana radna snaga koja je došla ovog ljeta raditi u hrvatskom turizmu nije najkvalitetnija te da su često domaći radnici ljuti jer smatraju da oni imaju bolje uvjete.


– Domicilni radnici u pravilu moraju plaćati svoj topili obrok, a onima koji su na smještaju kod poslodavca sve je besplatno: 3 obroka, smještaj, naknada prijevoza iz mjesta stanovanja i povratka, rekreacija. U pravilu prvi se zapošljavaju i rade do kraja sezone, daju im se veće plaće. I zato ne čudi što dolazi do incidenata, ili se situacija zagrijava do usijanja i samo je pitanje kada će eksplodirati. I dok donekle domicilno stanovništvo ima visoki stupanj tolerancije prema hrvatskim radnicima, taj je prag prema stranim radnicima niži. A ako se usput dešava, a dešava se jako često, da se radi o radnicima koji  niti znaju niti žele raditi, već radom na Jadranu vide mogućnost besplatnog ljetovanja, onda ne čudi nezadovoljstvo radnika. Nije dovoljno da ih poslodavci eksploatiraju, već moraju raditi i za one  radnike koji su na broju, a posao ne odrađuju, tvrdi čelnica ovog sindikata.
Smatra da je rješenje smanjenje PDV –a u turizmu na 10 posto. Tada će se, vjeruje, stvoriti uvjeti za veće plaće što bi ponovno moglo privući domaće radnike da se vrate raditi u hrvatski turizam.


– Za ovo stanje koje je zaista alarmantno podjednako su krivi i poslodavci i Vlade RH . I zato predlažem da ministar turizma, odnosno Vlada RH prihvati izazov koje nude poslodavci. Naime, predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić bacio je rukavicu  i predložio da se smanji PDV na turizam na 10 posto, a poslodavci će jednokratno povećati plaće 30% i te ih kontinuirano podizati između pet i sedam posto tijekom sljedećih tri do pet godina. Ako govori istinu, takve mjere zasigurno bi pridonijele zaustavljanju iseljavanja radnika, ali i povećanoj potrošnji koja bi punila budžet koja zbog smanjivanja PDV-a u konačnici ne bi bio u gubitku, ističe Cvitić.
Inače, prosječna plaća u turizmu za prošlu godinu iznosi 5.175 kuna, a za prvih tri mjeseca 5.253 i za 18 posto je niža u odnosu na prosjek države. Cvitić veli da su ove godine velike hotelske kuće dizale plaće radnicima, ali da to još uvijek nije dovoljno.

Cijeli članak pročitajte na portalu Novac.hr.

Bez vode 21. lipnja i dio općine Vrsar

Foto Grad Poreč solarni paneli ekologija zeleni projekt

Građanima 11 milijuna kuna za poticaje korištenja obnovljivih izvora energije u kućama – uskoro javni poziv