in

KAŠTELIR jedini iz Hrvatske izabran u inicijativu za najbolja turistička sela Svjetske turističke organizacije

Foto Općina Kaštelir-Labinci

Općina Kaštelir-Labinci jedina hrvatska predstavnica izabrana za sudjelovanje u inicijativi najbolja turistička sela Svjetske turističke organizacije (UNWTO)

kaštelir nagrada najbolje svjetsko selo

U Madridu, Španjolska, upravo se održava 24. sjednica Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Na sjednici je Republika Hrvatska preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023. godine, a ovom je prilikom objavljen i popis najboljih turističkih sela u 2021. godini.

UNWTO inicijativa za najbolja turistička sela pokrenuta je kako bi unaprijedila ulogu turizma u zaštiti ruralnih sela, zajedno s njihovim krajolicima, prirodnom i kulturnom raznolikošću te njihovim lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući lokalnu gastronomiju.

Ukupno 174 sela predložilo je 75 država članica UNWTO-a za pilot inicijativu 2021. godine. Od njih je 44 proglašeno za najbolja turistička sela od strane UNWTO-a. U Program nadogradnje Inicijative ući će još 20 sela. Sva 64 sela ulaze u UNWTO mrežu najboljih turističkih sela. Sva se ističu svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima te inovativnim djelovanjem i predanošću razvoju turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Ova inicijativa prepoznaje ona sela koja su predana tome da turizam postane snažan pokretač njihovog razvoja i dobrobiti. Kandidate je ocjenjivao neovisni Savjetodavni odbor na temelju skupa kriterija koji pokrivaju devet područja, od kulturnih i prirodnih resursa pa sve do infrastrukture, zdravlja i sigurnosti.

Republika Hrvatska za inicijativu je predložila tri kandidata, odnosno Motovun, Veliko Trojstvo i Kaštelir-Labince. Upravo je Općina Kaštelir-Labinci jedini hrvatski predstavnik koji je izabran za sudjelovanje u inicijativi, i to u okviru Programa nadogradnje.

Program nadogradnje koristit će selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje priznanja. Ova sela će dobiti potporu UNWTO-a i njegovih partnera u poboljšanju onih elemenata koja su identificirana kao nedostaci u procesu evaluacije.

– Znamo da Općina ima iznimno atraktivan ruralni prostor, vrlo bogat biljnim i životinjskim svijetom te očuvanu kulturnu baštinu. Željeli smo prijavom na ovaj natječaj sve to adekvatno valorizirati i prikazati. Veseli nas što ćemo uskoro započeti suradnju s Ministarstvom turizma i sporta RH te Svjetskom turističkom organizacijom kako bismo dodatno nadogradili našu ponudu te afirmirali Kaštelir-Labince kao izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma. Vjerujemo da smo svojom prijavom odradili dobru promidžbu, Kaštelir-Labince smjestili na svjetsku turističku kartu i time u Općinu privukli nove posjetitelje. Ovo je za nas veliko priznanje i poticaj da budemo još bolji, zaključio je načelnik Đulijano Petrović.

policija granica granična mup ilustracija

Policija uhvatila migrante koji su krenuli pješice u Sloveniju

ilustracija voda boca

Bez vode 6. prosinca dio Poreča