in

KAŠTELIR: Turisti polako, ali sigurno stižu – Sezona bi ipak mogla pozitivno iznenaditi

Katica Višić/Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci je krenula na siguran put turističke ekspanzije a tomu pomaže velik broj luksuznih kuća za odmor koje, bar na ovom području, ne bilježe značajan trend otkaza rezervacija zbog korona-krize.

Prema najfriškijim podacima sustava e-visitor na dan 16. lipnja ova je općina imala 393 obveznika s 438 turističkih objekata koji imaju sveukupno 3.000 kreveta. To je 50 kreveta više od lani.

Romina Sinosich/Foto Tanja Kocijančić

-Turizam se ipak sramežljivo događa. Od početka godine pa do 15. lipnja Općina Kaštelir Labinci realizirala je 4.600 noćenja, što je za upola manje nego u istom lanjskom razdoblju, zatim 372 dolaska i 402 turista. Udio dolazaka je sljedeći: 76% bili su stranici, od toga mnogobrojni su vlasnici nekretnina, te 23% domaćih gostiju, istaknula je voditeljica Turističke zajednice Kaštelira Romina Sinosich.

Dodaje da su 15. lipnja imali 107 registriranih turista.

-Uvjetno je jako dobro što naša općina 85% svog turističkog prometa uobičajeno realizira u srpnju i kolovozu. U sadašnjoj situaciji post-korone naša vječita mana izrazite sezonalnosti može se pokazati pravim adutom, pogotovo za područja u kojima su kuće za odmor glavni oblik smještaja, komentira Sinosich.

Uzme li u obzir da općina ima registrirano oko 130 kuća za odmor s dodatnim sadržajima, gdje se socijalna distanca podrazumijeva, sezona 2020. koja je već u startu okarakterizirana kao katastrofalna, mogla bi ovako mala mjesta ipak pozitivno iznenaditi.

Naime, u razgovoru s iznajmljivačicom Katicom Višić, koja u Labincima ima luksuznu kuću za odmor, doznajemo da je vrlo zadovoljna bukingom te da su popunjeni do listopada. Staru kamenu kuću su preuredili i već je osam godina iznajmljuju, te imaju mnogo gostiju koji se iznova vraćaju.

-Na početku, dok je još trajala korona, neki su otkazali, ali to samo 2 tjedna, jer nisu mogli doći zbog zatvorenih granica. No, odmah su stigli Hrvati, biciklisti, jer je kuća prilagođena biciklistima. Sada ima samo dva tjedna slobodna, ističe Katica, dodavši da cijene nisu snižavali. Najbrojniji su im gosti Nijemci i Austrijanci. Nijemci koji su upravo stigli kazali su da su jedva dočekali doći, a radi se o već stalnim gostima.

Katica Višić je naglasila da je i od ostalih iznajmljivača u mjestu saznala da su zadovoljni bookingom te da nema previše otkazivanja rezervacija. Oni su počeli iznajmljivati preko jedne agencije, ali sve više gosti dolaze direktno preko njihove web stranice i društvenih mreža.

Pitali smo voditeljicu TZ-a što će biti s prihodima i najavljenim manifestacijama tijekom ljeta.

-Ako gledamo prihode, koji će biti daleko od prvotno planiranih,  ipak možemo uočiti pozitivnu crtu. Mjeseci naše tradicionalne najbolje popunjenosti, srpanj i kolovoz, najskuplji su period, te u obimu prihoda čine 85% ukupnog budžeta. Osim toga, kuće za odmor su i u periodu post-korone traženi smještaj, te se najavljivana korekcija cijena zbog situacije većinom nije dogodila, objašnjava voditeljica TZ-a.

Unatoč navedenim prednostima malim turističkim zajednicama zasigurno neće biti lako, kako zbog smanjenja očekivane dobiti tako i zbog nemogućnosti konkretnog planiranja aktivnosti.  

Sukladno službenim uputama Ministarstva turizma, TZ za sada održava hladni pogon i osnovno poslovanje, što uključuje aktivnosti usuglašavanja sustava s novim Zakonskim paketom, te su dogovorena događanja za ljetos otkazana, istaknula je Romina Sinosich.

U Puli 17. lipnja kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Pazin

KNJIŽEVNA ŠETNJA PAZINOM: Put pod noge – od Spomen doma do Kaštela