in

KLJUČNI TRENUTAK: Ovo su hitni zahtjevi turističkog sektora kojima žele Hrvatsku vratiti u zeleno

Ilustracija ECDC/Foto Manuel Paljuh - TZ Poreč

ČELNICI turističkog sektora u Hrvatskoj napisali su apel nakon što je Hrvatska stavljena u narančasto na koronakarti EU. Hitno traže poduzimanje određenih koraka kako bi se Hrvatska vratila u zelenu boju i kako nam sezona ne bi propala. Među njihovim zahtjevima nalaze se strože kontrole na granicama, poseban režim za ulazak iz trećih zemalja, ispravljanje ECDC-ove karte, koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske, a naglašavaju i da je velika zabluda da turisti i u doba pandemije žele manifestacije, navodi Index.

Poreč 2021- – Foto Manuel Paljuh

Njihov apel prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, pišemo ovaj apel u ime cijelog turističkog sektora u trenutku koji je ključan za uspjeh ovogodišnje sezone. Apel je usmjeren svima koji su zainteresirani da turistička sezona u Hrvatskoj bude uspješna te sudjeluju u kreiranju i kontroli aktivnosti nužnih za njenu provedbu.

Ova je turistička sezona bila odlično pripremljena, zahvaljujući dobroj suradnji cijelog sektora i Vlade, posebno naše resorne ministrice. Provođenjem projekata Stay safe i prioritetnim cijepljenjem turističkog sektora te jasnim definiranjem svih epidemioloških mjera stvoreni su preduvjeti za odličan start sezone. To se i potvrdilo jer je početak, iako zakašnjeli, bio vrlo dobar. Trenutno Hrvatska ima odlično stanje rezervacija za glavnu sezonu i posezonu.”

“Zabluda je da turisti i u doba pandemije očekuju obilje manifestacija”

“Ključ za nastavak uspješne sezone je održavanje dobrog epidemiološkog stanja. Zelena zona i dobri epidemiološki pokazatelji su temelj na kojem sve počiva. S obzirom na epidemiološko stanje u većini zemalja Mediterana, imamo realnu šansu ostvariti izvanredan poslovni rezultat, pa čak i biti pobjednici ovogodišnje sezone.

Zabluda koja se često provlači je da turisti i u doba pandemije očekuju obilje manifestacija te da one obogaćuju turističku ponudu. Upravo suprotno, svi naši gosti po dolasku u zemlju poručuju nam da se očekuje mir u destinaciji i poštovanje mjera.

Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj su vrlo dobre, ali je provedba odnosno kontrola njihovog provođenja upitna. Prema našim spoznajama, kontrola je nedovoljno efikasna.

Ako želimo dugu sezonu, moramo odmah i bez iznimke početi slušati struku i epidemiologe, hitno i odmah moramo postupiti odlučno, jer se šanse za odlazak u crvenu zonu povećavaju iz dana u dan. Ulazak Hrvatske u crvenu zonu značio bi dramatičan kraj turističke sezone usred ljeta.”

“Poseban režim za dolaske gostiju iz trećih zemalja”

Dozvolit ćemo si predložiti prioritete, koje treba provesti odmah:

Odlučno provođenje svih propisanih epidemioloških mjera s pojačanim kontrolama i sankcijama za sve koji ih ne provode. Posebna pozornost u provođenju epidemioloških mjera na granicama i na okupljanjima sukladno preporukama i traženju epidemiologa. Poseban režim za dolaske gostiju iz trećih zemalja. Ispravljanje ECDC-ove karte, koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske. Ujedno, pozivamo sve turističke djelatnike, koji to do sada nisu učinili, da se cijepe. Time čuvaju svoje zdravlje, zdravlje svojih najbližih, zdravlje gostiju i svoje radna mjesta.

Nadamo se da ćemo svi zajedno udružiti snage u  očuvanju dobre epidemiološke situacije, koja je temelj za uspješan nastavak sezone i garancija da Hrvatska postane pobjednik Mediterana.
Uspješna sezona je uspjeh ne samo turističkog sektora nego i cijele Hrvatske. Potrudimo se svi zajedno da se taj uspjeh zaista i dogodi”, stoji u apelu.

Apel potpisuju: HUT, Veljko Ostojić, direktor, UHPA, Tomislav Fain, predsjednik, HGK, turizam, Boris Žgomba, HUP-UUT , Natali Komen Bujas, direktorica, UPUHH, Bernard Zenzerović, direktor, KUH, Adriano Palman, direktor, OMH – Šime Klarić, Predsjednik, HGK- Udruženje marina – Sean Lisjak, predsjednik, HGK – udruženje čarteraša – Paško Klisović, Nacionalna udruga ugostitelja – Jelena Tabak, predsjednica, STUH – Edi Andrić, predsjednik, SIKD – Marina Cvitić, predsjednica, HUP-udruga Rent-a car – Mladen Petreski, predsjednik.

POREČ: Otvoren 61. ANNALE, najstarija hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti

cijepljenje

Županija poziva građane na cijepljenje bez termina od 19. do 25. srpnja