in

Mali obiteljski hotelijeri: ‘Nećemo preživjeti ako ne otvorimo restorane za vanjske goste’

Udruga malih obiteljskih hotela uputila je dopis Vladi i Ministarstvu turizma s prijedlogom za nadopunu u tri stavke odluka donesenih 23. travnja 2020. kojima bi se restoranima u sklopu malih i obiteljskih hotela omogućilo rad s vanjskim gostima.

– Vjerujemo da će Vlada napraviti ustupak te pozdraviti naše želje da što prije počnemo raditi. Odluka Vlade da će od 11. svibnja moći raditi ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima, ali samo za korisnike smještaja, vlasnike malih obiteljskih hotela nije razveselila. Mali obiteljski hoteli raspolažu u prosjeku s petnaestak soba te su dodatna ulaganja napravili u svoje restorane. Danas su to najbolji restorani u regijama, u koje rado dolaze i gosti koji ne odsjedaju u njima. Bez vanjskih gostiju nije moguće poslovati pozitivno s obzirom na to da neki od hotela ostvaruju i više od 60 posto prihoda u restoranima. Neki od tih restorana su vlasnici Michelinovih zvjezdica i prvaci gastronomije u Hrvatskoj – ističe Sabina Mikulić, suvlasnica Heritage Boutique Hotel Adriatic iz Orebića.

Sabina Mikulić napominje da bi ovo razdoblje, kada je bio onemogućen rad, trebalo iskoristiti kako bismo se bolje nego ikada pripremili i odradili sezonu.

– Svima je jasno da će sezona bili loša, ali je treba odraditi što bolje. Još nisu otkazane rezervacije za srpanj i kolovoz, sada je vrijeme da napravimo sve da se ne otkažu. Vjerujemo u skorašnje otvaranje granica i normalizaciju zračnog prometa  – naglašava Sabina Mikulić.

Tullio Fernetich, vlasnik Heritage Hotela San Rocco iz Brtonigle, kaže da ima osjećaj da je kao vlasnik malog hotela stalno oštećen.

– Zabrinuti smo jer još ne znamo kako ćemo popuniti sobe. Činjenica je da se u dobroj mjeri moramo okrenuti domaćim gostima, ali to je u situaciji kada smo mala zemlja nedovoljno. Prilikom donošenja mjera nije se napravila analiza. Zaboravilo se da postoji oko 500 hotela koji nisu dio velikih sustava. Ti mali hoteli obiteljsko su vlasništvo, zapošljavaju domaće radnike. Odluka je apsurdna i ja vjerujem da će se ispraviti – smatra on. (Izvor Novac.hr)

Čestitka gradonačelnika Lorisa Peršurića povodom Dana grada Poreča

vrsar vrtić

Objavljene detaljne upute za vrtiće i škole – Tko treba ostati doma, koliko djece smije biti u grupi, roditelji potpisuju izjavu…