in

Ministarstvo turizma popustilo: TURISTIČKE ZAJEDNICE U MALIM MJESTIMA ipak se neće gasiti

Foto: TZ Labin-Rabac

Na 150. Sjednici Vlade RH usvojen je reformski paket turističkih zakona.

Riječ je o konačnim prijedlozima zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama te o turističkoj pristojbi, a koji je Vlada uputila u Sabor, pie Hrturizam.hr.

Tri turistička zakona koja je Vlada uputila u Sabor velik su reformski i decentralizirajući iskorak, jer se velika sredstva i odlučivanje prepuštaju gradovima i županijama, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli te poručio i da ti zakoni idu k tome da turističke zajednice (TZ) postanu financijski samodostatne kao i da se više bave upravljanjem destinacijama.

TZ mjesta se ipak neće gasiti 

Zakonom o TZ se potiče udruživanje TZ-ova, što se već i prije donošenja zakona događa na terenu, primjerice u imotskom kraju, a slično najavljuju i iz Gorskog kotara, s Kvarnera, Hvara, Makarske rivijere i drugdje, što je po mišljenju Cappellia dokaz da se ide u dobrom smjeru.

Isto tako, kazao je ministar, ‘turističke zajednice u jedinicama lokalne samouprave mogu i ne moraju postojati, to nije obaveza. “Poručujem i da se postojećih 15 TZ-a mjesta neće ukidati, makar se o tome puno priča zadnjih dana, ali se ubuduće više neće moći formirati na takav način“, poručio je Cappell.

Ministarstvo ipak popustilo pod pritiskom i ponudilo solomonsko rješenje

Prema prvotnom prijedlogu novog Zakona o turističkim zajednicama bilo je predviđeno ukidanje ukupno 15 turističkih zajednica mjesta u Hrvatskoj, od čega ih je čak pet u Šibensko-kninskoj županiji; Brodarica-Krapanj, Zlarin, Grebaštica, Jezera i Betina.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin aktivno se javno borio protiv te Odluke, a kao obrazloženje iste navodio je kako su navedene turističke zajednice financijski u potpunosti samoodržive, a novcem od boravišne pristojbe financiraju niz akcija u svom mjestu sve u službi razvoja turizma.

Pritisci Općine Tisno kao i drugih gradova i općina urodili su plodom te prema konačnom prijedlogu novog Zakona o turističkim zajednicama odlučeno je kako se TZ mjesta neće gasiti, ali niti ubuduće moći formirati.

Solomonsko rješenje ili status quo

Rješenje koje to nije. Bez obzira na argumente kako su spomenuta TZ mjesta samoodrživa, treba gledati širu sliku. U Hrvatskoj imamo 310 turističkih zajednica, što je više nego suludo i nema niti jedan poslovni, logični i drugi argument za takvo stanje, osim naravno kada sve gledamo iz političkog kuta.

Potrebno je brendirati regije

Osobno smatram kako Hrvatska mora brendirati regije, kao što je Istra, Dalmacija, Slavonija… jer suludo je da recimo jedna Slavonija ima pet županijskih turističkih zajednica i pet različitih razvoja destinacija. Što jednom strancu znači Osječko – baranjska županija ili Vukovarsko-srijemska županija, ali kao jedan turistički brend i zaokružena priča – Slavonija, apsolutno da. Inače, upravo se radi na procesu brendiranja Slavonije kao jednog turističkog brenda.

Trebamo se ugledati na primjere Toscane, Provanse ili Bavarske kao i na Švicarsku i Austriju koju su odlično spojile razne turističke proizvode bazirana ne regijama, a ne svakoj turističkoj destinaciji zasebno. Turizam je prvi koji ne poznaje granice, a pogotovo strani turisti koji dođu kod nas i stvarno ih ne zanimaju niti osjete te nevidljive granice gradova i županija, turistima je destinacija Hrvatska pa onda Dalmacija, Istra, Slavonija itd…

Kada kažem brend, to smatram prema van, prema turistima i tržištu. A kako ćemo mi interno posložiti sustav to je također za raspravu. Osobno smatram kako je broj TZ preveliki, a Hrvatska i naše “regije” su površinski male, te svakako jedan županijska ili TZ regije može bez problema operativno pokriti teren. Pogotovo kada bi se one dodatno ojačale u ljudstvu i profesionalizirale. Da odgovorim onima koji tvrde kako imamo razne klastere koji već “funkcioniraju” na sajmovima i u promociji, a koje je opet prije par godina nametnuto HTZ i koji je imao negativan odjek među županijskim direktorima turističkih zajednica. No, kako je nametnuo kao jedina opcija tako je i deklarativno i “prihvaćen”.

Više pročitajte na Hrturizam.hr.

Dani šparuga i sipa u Labinu i Rapcu traju cijeli mjesec

FOTOGALERIJA: Mažoretkinje Višnjan i Tar osvojile čak 17 medalja na prvenstvu u Sloveniji