in

Na inicijativu porečkog Instituta: U Parku prirode Učka sastanak INHERITURA ambasadora

Sastanak na Učki - Foto Institut za poljoprivredu i turizam

Nedavno je u Centru za posjetitelje Parka prirode Učka na Poklonu održan sastanak s predstavnicima Parka prirode Učka, Javne ustanove Priroda, Turističke zajednice Kvarner, Turističke zajednice općine Kršan, Turističke zajednice općine Lovran te Turističke zajednice općine Mošćenička draga. Na sastanku je bila prisutna i direktorica TZ-a Kvarner koja je ujedno i INHERITURA ambasador. 

Sastanak održan s ciljem prezentacije INHERITURA oznake razvijene u sklopu projekta Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja – INHERIT organiziran je od strane porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, uz suorganizaciju Ministarstva turizma i sporta RH.

Voditeljica projekta u Institutu, dr.sc. Ana Težak Damijanić, predstavila je rezultate projekta, INHERITURA oznaku razvijenu u sklopu projekta te proceduru njenog dobivanja. INHERITURA oznakom certificiraju se područja turističkog interesa i bogate prirodne baštine, koja karakterizira zaštićen okoliš i valorizirana prirodna baština, samo regulirane mjere zaštite okoliša od prekomjernih turističkih kretanja,  te participativni pristup održivom turizmu i razvoju održivih turističkih aktivnosti.

Projekt je pokrenut u veljači 2018. godine, a dosad je u Hrvatskoj analizirano stanje te su utvrđeni kriteriji za dobivanje INHERIT oznake za područja prirodne baštine. INHERITURA oznaku, steklo je ukupno deset područja u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Cipru, Malti, Portugalu i Hrvatskoj.

Prva INHERITURA oznaka u Hrvatskoj dodijeljena je Nacionalnom parku Kornati, a namjera je certificirati i druga područja koja zadovoljavaju kriterije za dobivanje ove oznake.

Sastanak na Učki okupio je zainteresirane dionike za proširenje INHERITURA područja.

Dosad su sastanci održani u Zadarskoj (Nin) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (Split), gdje su prezentirani lokalni primjeri dobre prakse u sklopu INEHRIT projekta. Na tim sastancima je prezentiran i primjer dobre prakse, šuma Sv. Marka koja je dio imanja Instituta za poljoprivredu i turizam. Valorizirana park šuma nalazi se u gotovo samom centru grada Poreča.

Kroz ovaj primjer je prikazana mogućnost, kako je uz investicije manjeg obima, moguće očuvati postojeću razinu bioraznolikosti manjih zelenih lokacija unutar gradova s ciljem otvaranja tzv. zelenog prostora za širu javnost putem poticanja veće kvalitete života lokalnog stanovništva i bolje atraktivnosti turističke destinacije.

Izvor institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Foto Lučka uprava Umag - Novigrad

UMAG/NOVIGRAD: Projekt Framesport za razvoj malih jadranskih luka

Žatika Poreč - Foto Tanja Kocijančić 20-12-2021

Raspored cijepljenja od 27. prosinca – Ponedjeljak u Puli i Poreču, utorak u Umagu i Pazinu…