in

NENAD VELENIK, direktor TZ-a Poreč: 2021. velik je izazov, ali od sezone puno očekujemo

Nenad Velenik - Foto Tanja Kocijančić

-Naša očekivanja za 2021. su vrlo visoka, očekujemo da će procijepljenost do sezone biti dobra, pogotovo na emitivnim tržištima i to će biti ključ uspjeha turizma u ovoj godini, rekao nam je direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik kojeg smo pitali kakva su njegova predviđanja za predstojeću sezonu od koje svi puno očekuju.

Poreč – kolovoz 2020./Foto Tanja Kocijančić

Umjereno je optimističan, dodao je. Za covid-putovnice rekao je da će to vjerojatno biti nova realnost u Europi i u cijelom svijetu. Bez toga se neće moći putovati, ući u avion, boraviti u hotelima, pa čak, pretpostavlja on, ni otići po špežu u Trst. Na to ćemo se, htjeli to ili ne, morati naviknuti ako se virus ne bude istrijebio.

-Mi se spremamo imati manifestacije, za to smo izdvojili 4,5 milijuna kuna u našem proračunu, što je na razini 2019. Uvjeren sam da ćemo turiste imati već početkom travnja za Uskrs, čak i za 1. maj ako se nešto loše sa epidemiološkom situacijom ne dogodi u Sloveniji. Nešto jaču očekujem predsezonu, dok sezonu i poseznu očekujem da će biti znatno bolje nego prošle godine. Lani je nažalost sezona bila gotova 13. kolovoza, a nadamo se da ove godine tako neće biti, kaže nam Velenik, dodavši da im touroperatori javljaju da vlada velik interes za Hrvatskom u našem okruženju.

Ponovno će, kao i prošle godine, profitirati autodestinacije, a Hrvatska, posebice Istra, jesu blizu i dostupne su autom.

-Mogli bismo se ove sezone iznenaditi, u špici bi se mogao u Poreču tražiti krevet više, misli Velenik.

Dodaje da Covid neće nestati. No, rad u otežanim uvjetima ne znači nužno sve negativno. Naprotiv, moramo iskoristiti priliku da se što više posvetimo gostu i njegovim potrebama, osigurati mu maksimalnu udobnost, socijalnu distancu u restoranu i na plaži te kvalitetniju zdravstvenu skrb u destinaciji. To je put uspjeha turizma 2021. godine. Eventi će ove godine ući na mala vrata i to u modificiranim oblicima. Svakako je važno da se i kod evenata osigura socijalna distanca jer će gosti višestruko nagraditi sve one koji se budu pridržavali propisanih mjera. Poreč se pozicionirao kao vodeća destinacija obiteljskog i aktivnog odmora u Hrvatskoj i to otvara pandorinu kutiju različitih aktivnosti koje gosti mogu konzumirati, a u skladu su s propisanim epidemiološkim mjerama, istaknuo je Velenik.

Podsjetio je da je lani Grad Poreč realizirao 1.400.000 noćenja te 204.000 dolazaka što je 40% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Sezona 2020. je bila specifična iz više perspektiva. Profitirali su smještajni objekti koji su osigurali veću socijalnu distancu pa je privatni smještaj postigao popunjenost veću od 60%, dok je hotelski smještaj imao 40% popunjenosti kapaciteta.

-Destinacije koje su bile odgovornije u smislu pridržavanja epidemioloških mjera su ostvarile solidne turističke rezultate. Poreč je i bez posebne marketinške aktivnosti postigao više od 40% popunjenosti u odnosu na 2019. godinu za što je zaslužna blizina emitivnih tržišta, kvalitetni kapaciteti te povoljna epidemiološka slika kroz cijelu turističku sezonu. I u tako teškoj sezoni Poreč je ušao i dovršio investicijski ciklus uređenja porečke rive, što je zasigurno pozitivno utjecalo na mnogobrojne goste Poreča i Poreštine ali i na kvalitetu života domicilnog stanovništva. Dovršili smo i stavili u funkciju 15-ak novo dizajniranih biciklističkih staza u cijelom klasteru Poreštine. Naš je zadatak bio zaštititi sebe i naše goste, te učiniti sve što je u našim mogućnosti da uživaju u ponudi te da se sa pozitivnim iskustvom vrate svojim domovima. Uvjereni smo da ćemo posao dobro odraditi i ove godine, te ponovno učiniti kvalitativan skok spram destinacija u okruženju, zaključio je Nenad Velenik.

FUNTANA: Poništen natječaj za općinskog pročelnika

Istra u petak: 5 novozaraženih, u bolnici smanjen broj hospitaliziranih