in

NOVIGRAD: I dalje otvoreno pet hotela i četiri kampova

Foto TZ Novigrad

Na području Turističke zajednice Novigrada ostvareno je od početka godine do prvog dana rujna oko 580.000 noćenja, dok ih je prošle godine u istom razdoblju bilo sveukupno 1,12 milijuna, saznajemo od direktorice TZ-a Vesne Ferenac.

Trenutno se na njihovom području odmara oko 2.500 gostiju.

Ono što je zanimljivo ove godine da dva hotela uopće nisu otvarala vrata – luksuzna Nautika u vlasništvu tvrtke Sigma poslovodstvo, te hotel Laguna koji posluje u sklopu novigradskog hotelijera Aminess koji ima otvoren hotel Aminess Maestral (od lipnja), potom kampove Aminess Maravea i Sirenu. Otvoren je još jedan kamp u Kastaniji koji je u vlasništvu gradske komunalne tvrtke Neapolis, pojašnjava nam Ferenac. U kampovima Novigrad ima oko 6.000 mjesta, što je pola od ukupno svih komercijalnih smještajnih kapaciteta.

Budući da na ovom području ima velik broj vikendica u vlasništvu susjeda, po broju noćenja uobičajeno su najbrojniji gosti na području Novigrada Slovenci, koji su ostvarili gotovo 80 posto u odnosu na lani, a slijede Nijemci, Austrijanci, Hrvati i Česi. Zanimljivo da su Talijani ove godine tek na šestom mjestu.

Zbog veliko broja vikendaša takva vrsta smještaja zabilježila je čak 24 posto u ukupnom udjelu noćenja, dok su kampovi ostvarili 31 posto, apartmani u privatnom smještaju 21 posto, ostale vrste smještaja (bungalovi, pansioni i slično) 13, a hotel tek 11 posto.

Novigrad je, veli direktorica, kao i sva ostala mjesta pogođen odlukama Italije, Slovenije i Austrije, zbog čega je broj gostiju krajem kolovoza drastično pao. Inače, sezona se do proglašenja tih mjera susjednih nam država odvijala sasvim solidno i obećavajuće.

Do kraja rujna očekuje se dobro vrijeme, ali upitno je koliko će se gostiju na kraju odlučiti doći zbog brojnih restrikcija.

Ono što smo od Ferenac doznali također je zanimljivo – osim spomenuta dva, cijelo vrijeme zatvorena hotela i Maestrala koji je po broju soba spada u velike hotele, treba izdvojiti i male obiteljske hotele koji su također otvoreni. Oni su hotel Cittar, Villa Cittar, Rivalmare i hotel Makin.

NOVIGRAD: 4. rujna otvara se izložba ‘Cinétique II’ o fenomenima kinetičke i geometrijske umjetnosti

TESLA stiže u Hrvatsku! Traže se zaposlenici za novi ured