in

NOVIGRAD: Najbrojniji gosti Slovenci i Nijemci, sezona iznad očekivanja

Novigrad - Foto Cappellari/TZ

Novigrad je odlično popunjen, što govori podatak da je u srpnju ostvareno 40.000 dolazaka ili čak 92% od 2019. Također, da je turistička sezona jako dobra potvrđuje i ostvarenih 257.200 noćenja što je pak 82% od 2019. godine

Novigrad – Foto Cappellari/TZ

-Tradicionalno su najbrojniji Slovenci, iako je zabilježeno 10% manje dolazaka u odnosu na 2019. godinu. Na drugom su mjestu gosti iz Njemačke kod kojih je zabilježeno čak 13% više dolazaka u odnosu na 2019. te na trećem mjestu Austrijanci s povećanjem od 10%. Gosti iz Češke (+14) i Poljske (-2%) zamijenili su po broju dolazaka goste iz Italije i Nizozemske, koji su sa 4. i 5. mjesta pali na 9. (Italija) i 11. mjesto (Nizozemska). Zanimljiv je i podatak da su domaći gosti na 6. mjestu u srpnju ostvarili povećanje broja dolazaka od čak 40% u odnosu na 2019. godinu. Možemo konstatirati da su domaći gosti ponovno otkrili Istru odnosno Novigrad, saznajemo od direktorice Turističke zajednice Vesne Ferenac.

Novigrad – Foto Cappellari/TZ

Dodala je podatke po vrsti smještaja. Najviše turista boravi u kampovima u kojima je 10% manje turista nego 2019. godine, slijedi privatni smještaj u kojem je 15 posto manje gostiju nego prije dvije godine, dok je u hotelima zabilježeno čak 3% više dolazaka. Kod ostalih objekata za smještaj (pansioni, bungalovi i drugo) zabilježeno je 20% manje dolazaka.

Prema podacima T-a, u kumulativu od početka godine ostvareno je 418.800 noćenja, odnosno 62% od 2019. godine sa sljedećim indeksima u noćenjima:

o   Kampovi 66

o   Privatni smještaj 70

o   Hoteli 43

o   Ostali objekti 68

o   Nekomercijalni 69

Novigradski turisti na Mandraču – Foto Cappellari/TZ

-Vezano uz manifestacije odustali smo od većine događanja, ali redovito provodimo manje večernje sadržaje za animaciju posjetitelja u gradu: srijedom i subotom održava se revijalni program Glazbe na svakom kutku, nedjeljom posjetitelje zabavljaju hodači na štulama i drugi ulični zabavljači, ali i promenadni nastup limene glazbe, navodi Ferenac.

Sinoć je održana petu godinu zaredom gourmet manifestacija Che gusto – bila je to jedinstvena prilika za kušanje odličnih vina, piva i prehrambenih proizvoda iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Za sudjelovanje je bila potrebna covid potvrda ili negativan test, a testiranje se provodilo na licu mjesta po cijeni od 90 kuna.

Lunasa – Foto Kristian Macinić – Foto TZ Novigrad

TZ za nedjelju 1. kolovoza priprema prilagođeni program Lunase – manifestacija u znaku astronomije i mitologije, mistike i astrologije koja se jednim dijelom, sadržajem i simbolikom, oslanja na drevnu keltsku kulturu koja je brojnim detaljima utkana u današnju civilizaciju. Otuda i naziv manifestacije kako je ovaj drevni narod nazivao prvi dan ljeta (1. kolovoza) prema svom kalendaru, dan kada se slavio život i bogatstvo prirode.

Lunasa Novigrad – Foto TZ Novigrad

Lunasa donosi dašak mistike i mitologije kojom je obavijena povijest drevnog keltskog naroda. Tijekom njezina održavanja, uz potpuno ugašenu javnu rasvjetu u središtu starogradske jezgre, u romantično-mističnoj atmosferi Parka Novigradske biskupije, tik uz more zbivaju se razni prigodni sadržaji poput promatranja neba teleskopima uz stručno vodstvo astronoma, tematsko predavanje poznatog astronoma Korada Korlevića, a sve je popraćeno atraktivnom projekcijom  fotografija nebeskih tijela i pojava na gradskom zvoniku, uz odgovarajuću glazbenu podlogu za vrijeme zalaska sunca.

Novigrad Lunasa- Foto TZ

Iz trgovina se povlače dva jogurta zbog pesticida u njima

Lokacija buduće benzinske crpke u Funtani - Foto Tanja Kocijančić

FUNTANA dobiva prvu benzinsku crpku, a Općina više od 3 milijuna kuna