in

NOVIGRAD: Rezultati bi mogli biti još bolji. Problem su vikendaši koji se ne prijavljuju, a povećavaju svoje kapacitete

Vesna Ferenac

Prošla 2022. godina bila je iznimno uspješna i ostvaren je čak i bolji turistički promet od predpandemijske 2019. godine, iako je prije godinu dana situacija bila dosta neizvjesna, što zbog pandemije, što zbog početka rata u Ukrajini. Međutim, kako su ukinute restriktivne mjere na proljeće i čim su turisti mogli bezuvjetno putovati, uvidjelo se da će sezona biti jako dobra i Novigrad je, kao i ostatak Istre, ostvario odlične rezultate zahvaljujući stabilnoj epidemiološkoj i sigurnoj geopolitičkoj situaciji, kaže nam direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferneac.

Dodaje da je Novigrad ostvario nešto više od 230.000 dolazaka i gotovo 1,3 milijuna noćenja, što je na nivou 2019. godine, odnosno ostvareno je 35% više dolazaka i 24% više noćenja u odnosu na 2021. godinu.

Promatrajući promet po državama, najbrojniji su bili gosti iz Njemačke (32%) i oni su ostvarili značajan rast od čak 24% više ostvarenih noćenja u odnosu na 2019. godinu. Na drugom mjestu su Slovenci (24%) kod kojih je zabilježeno 21% manje noćenja, dok su na trećem mjestu Austrijanci (17%) koji su ostvarili gotovo isti promet kao i rekordne 2019. godine. Na četvrtom mjestu su gosti iz Češke (4%) koji su ostvarili 20% više noćenja te na 5. mjestu Talijani (4%) sa 31% manje noćenja. Slijede zatim gosti iz Nizozemske, domaći gosti, Švicarci, Poljaci i na 10. mjestu Slovaci.

Promatrajući promet po vrsti objekta, Novigrad ima ukupno 13.650 turističkih (komercijalnih) kreveta i gotovo pola od toga pripada kampovima, pa je tako najviše noćenja ostvareno upravo u kampovima koji imaju ukupni kapacitet od 5.907 kreveta i na koje otpada 42% svih ostvarenih noćenja, a zabilježeno je čak 8% više noćenja od 2019. godine te 22% više od 2021. godine. Sljedeća po redu kategorija s udjelom od 20% u ukupnim noćenjima jesu hoteli sa ukupno 1.300 kreveta kod kojih je zabilježeno 5% manje noćenja od 2019. godine te 47% više od 2021. godine. Slijede objekti u domaćinstvu (privatni smještaj) s 3.200 kreveta i udjelom od 19% svih ostvarenih noćenja, te povećanjem od 5% više noćenja u odnosu na 2019.g. (+27% od 2021. godine). U ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj kao što su pansioni, odmarališta, apartmani, kuće za odmor i dr. je 3.200 kreveta, čine 11% ukupnih noćenja, 3% manje u odnosu na 2019. godinu te 23% više u odnosu na 2021.

-Nekomercijalni smještaj čine kuće i stanovi za odmor koji nisu kategorizirani i koji su najčešće u vlasništvu stranaca, odnosno vikendaša, a na našem području evidentirano je 10.100 kreveta. Lani je u nekomercijalnom smještaju zabilježeno 40% manje noćenja u odnosu na 2019. godinu i 9% manje u odnosu na 2021., te čini 8% svih noćenja. Razlog ovom velikom padu prometa je neprijavljivanje vlasnika kuća i stanova za odmor, dakle, ove brojke ne pokazuju ni približno realno stanje broja nekomercijalnih noćenja, ističe Ferenac.

Povećanje kapaciteta je najviše vidljivo u privatnom i nekomercijalnom smještaju, što dovodi do velikog odnosno sada već kritičnog opterećenja infrastrukturnog sustava (parking, električna energija, voda, otpad i dr.) i u istraživanjima zadovoljstva posjetitelja, već se primjećuje sve veće nezadovoljstvo stanjem vezanim uz promet, otpad, dostupnost plaža i dr.

Koji Vam je glavni fokus u 2023?

U programu rada TZ-a u planu je organizacija i razvoj više broj projekata i manifestacija, a posebno možemo naglasiti što ćemo se sukladno našem cilju razvoja posebnih oblika turizma, ove godine još više fokusirati na gastronomiju te nastaviti s podrškom projektima za razvoj sportskog turizma.

Zajedno s Klasterom Sjeverozapadne Istre, koji je od prošle godine proširen na područje Grožnjana, Oprtlja i Motovuna, uz već postojeće destinacije Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, razvijamo ciljne proizvode kao što su gastronomija, sport i rekreacija (biciklizam, tenis, nogomet i druge outdoor aktivnosti) te wellness. Dugoročni cilj je pozicionirati naš klaster, pa tako i Novigrad kao održivu i cjelogodišnju destinaciju kroz organizaciju i razvoj sportskih sadržaja i eno-gastronomskih manifestacija za vrijeme pred i posezone. Također, jedan od vrlo bitnih ciljeva je našim gostima pružiti što kvalitetniji i udobniji boravak, stoga su tu i projekti sufinanciranja uređenja i popločenja starogradske jezgre, te, za što sigurniji boravak, i sufinanciranje zdravstvene skrbi odnosno hitne pomoći, otkriva direktorica TZ-a.

Novigrad je poznat po raznovrsnim gourmet manifestacijama. Koje su u planu u ovoj godini?

Pozitivni rezultati iz godine u godinu pokazuju da se povećava broj gostiju i u predsezoni i u posezoni, a ima i onih koji svoj godišnji odmor usklađuju s gastronomskim događanjima u Novigradu.

Park Food Fest, manifestacija koja je svoje drugo izdanje imala krajem listopada i koja je u planu i u ovoj godini, privukla je na tisuće ljudi u staru luku Mandrač primamljivom dvodnevnom ponudom koja je popularni street food koncept podigla na viši nivo zahvaljujući jedinstvenoj izvedbi gostujućih restorana iz Novigrada i sjeverozapadne Istre. Događaj će i ove godine „začiniti“ kreativni chefovi renomiranih restorana sa show cookingom, a sva gastronomska ponuda sljubiti će se sa šarolikom ponudom kvalitetnih lokalnih vina, craft piva i vrhunskim maslinovim uljima. Isto tako, u planu je i novi gourmet event koji će dodatno naglasiti i predstaviti vrhunsku gastronomsku ponudu, te još jedno izdanje Wine & Walk by the sea u jesenskom periodu, kao i velik broj sportskih i drugih događanja. Već na proljeće, kreću dvije velike biciklističke utrke, Istria Spring Trophy i Istria Granfondo, a nakon toga i bogat kalendar manifestacija za sve uzraste i za sve „gušte“ (novi Cittanova Blues Festival, večeri uličnih čarobnjaka, Piazza Grande Music Nights, Astro party Lunasa, Fešta sv. Pelagija, Festival kratkog metra, i dr.), nanizala je naša sugovornica.

Novigradska gastronomija u znaku ribarske tradicije

Ferenac vjeruje da se održivi turizam i turistička prepoznatljivost mogu profilirati njegovanjem tradicije, povijesti, odnosno duše grada na inovativan način, uz primjenu istraživanja, digitalnih tehnologija, izradom brošura sa svjedočanstvima i zaboravljenim receptima, edukativnih video spotova s jedinstvenim svjedočanstvima i drugih modernih sadržaja, održavanjem radionica za građanstvo i djecu, za one koji bi tradiciju trebali živjeti svakoga dana. Time je usko povezana gastronomska ponuda s kvalitetnim morskim namirnicama koje se ne poslužuju samo u restoranima, već su često hranjiv, zdrav i vrlo ukusan obrok za obiteljskim stolom Novigrađana i gostiju grada koji vole slijediti lokalni način života kada borave u Istri.

-Kroz FLAG projekte, valorizacija ribarske tradicije i promocija konzumacije ribe i drugih delicija iz mora, u narednom će se razdoblju provoditi kroz razne aktivnosti zahvaljujući nepovratnim sredstvima europskih fondova Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, na temelju odobrenih natječaja koje je raspisala Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Pinna Nobilis.

Novigrad ima više od 40 restorana, a većina ugostitelja i chefova se trude kako bi se na tanjurima gostiju našla najsvježija riba i morski plodovi iz novigradskog akvatorija, cijeneći sezonske namirnice i ono što se dnevno ulovi u mreže vrijednih novigradskih ribara. Svjesni činjenice da je hrana jedan od najbitnijih elemenata za razvoj turizma temeljenog na iskustvima zadovoljnih gostiju, gdje do izražaja dolazi bogatstvo i kvaliteta lokalnih namirnica, Novigrad već godinama radi na isticanju prednosti regije u kojoj se nalazi kako bi postao prepoznatljiva gastro destinacija, naglasila je Ferenac.

Tome doprinose najbolja ekstra-djevičanska maslinova ulja ovdašnjih maslinara te vrhunska vina  novigradskih vinara, za koje znalci kažu da se ističu ne samo kvalitetom, već znanjem, hrabrošću i karakterom koji se, primjerice, osjeti u svakoj čaši malvazije pojedinog proizvođača.

-Naime, i vinari i maslinari svake godine osvajaju prestižne nagrade i priznanja za svoj rad, a degustacije kod njih goste uvode u zanimljive priče koje se dugo pamte i koje upotpunjuju doživljaj naše destinacije, zaključuje u razgovoru Vesna Ferenac.

Novigrad - Foto TZ/Cappellari mandrač riva

NOVIGRAD otvorio savjetovanje s javnošću o zabrani građevinskh radova ljeti

mup policija prometna policija radar mjerenje brzine

Radari u Istri 3. veljače 2023. – Najviše ih je na jugu, pazite