in

NOVIGRADU se vratio stari problem – Vikendaši se opet ne prijavljuju! U TZ-u se boje da će to slijediti još jedna kategorija gostiju…

Novigrad - Foto TZ/Cappellari

Za Novigrad i područje sjeverozapadne Istre specifičan je i segment nekomercijalnog smještaja, odnosno kuće i stanovi za odmor kojih na ovom području ima jako puno i kod kojih je ponovo prisutan problem neprijavljivanja i neplaćanja turističke pristojbe. Naime, kako doznajemo u razgovoru s direktoricom Turističke zajednice Novigrada Vesnom Ferenac, u odnosu na lani kad su zbog pandemije na granici morali imati potvrdu o boravku, dok su ove godine to morali imati samo privremeno, zabilježeno je čak upola manje prijava.

Vesna Ferenac

-Veliki je to problem kada znamo da je riječ o oko 4.000 takvih objekata samo u Novigradu. I ove smo godine imali ogromne
redove ispred ureda TZ-a krajem lipnja i početkom srpnja dok je trajala odredba o dokazu boravka na granici. Razočaravajuće je to što još uvijek postoji velik broj vlasnika kuća ili stanova za odmor koji nisu nikada registrirani u sustav eVisitor, ne prijavljuju svaki boravak ili uopće ne prijavljuju obitelj i prijatelje koji im dolaze. Ima slučajeva u kojima su osobe prijavljene samo tjedan dana u godini, a dolaze konstantno tijekom godine, ili se nisu prijavljivali dvije-tri godine iako im je izrađen pristup za eVisitor s detaljnim uputama za korištenje, veli Ferenac.

Podsjeća da ova kategorija gostiju noćenje plaća samo
3 kune, što je 70% niža cijene od one koje plaćaju gosti koji borave u komercijalnom smještaju, a pristup eVisitoru potpuno im je besplatan i jezično prilagođen većini gostiju.

Direktorica Ferenac strahuje da će njihov primjer početi slijediti još jedna kategorija gostiju.

– Bojimo se da će se slična stvar početi dešavati i s nautičarima, vlasnicima plovila koji su do sada turističku pristojbu plaćali u Lučkim kapetanijama, a od ove godine prijavu i uplatu rade
samostalno putem web aplikacije. Jako često nam u TIC dolaze nautičari koji nas traže pomoć za prijavu i plaćanje jer nemaju svi pametne telefone ili kartice za online plaćanje. Ni za ovu kategoriju turista ne postoji funkcionalan sustav kontrole i nadzora, pojašnjava direktorica TZ-a.

Sve navedeno nedvojbeno ukazuje, nastavlja ona, kako postojeći zakonski okviri koji reguliraju ovu problematiku nisu adekvatni i učinkoviti.

Novigrad – Foto Cappellari/TZ

-I ova situacija potvrdila je da ih treba mijenjati i prilagoditi stvarnim potrebama i stanju u praksi. Kako zbog adekvatne kontrole kretanja i boravka gostiju, posebno važne u ova epidemiološki izazovna vremena, tako i zbog značajnih financijskih sredstava koja se neučinkovitom zakonskom regulativom gube na svim razinama, od lokalne zajednice do
centralne države. Dugogodišnje nefunkcioniranje ovakvog sustava kontrole gostiju opravdani je razlog da se jedinicama lokalne samouprave i lokalnim turističkim zajednicama vrate ovlasti i autonomija u provedbi nadzora i sankcioniranja ovakvih primjera smještaja „na crno“, kao što je bilo osamdesetih godina kada su ove poslove obavljali pomoćni turistički inspektori, zaključuje Vesna Ferenac.

Novigrad – Foto TZ/Cappellari

vrtić tići vrsar foto tanja kocijančić

VRSAR/FUNTANA: Dječji vrtić Tići traži ravnatelja

korona covid maske rukavice maska

Istra – U ponedjeljak jedan novi slučaj, i dalje raste broj osoba u samoizolaciji