in

Odlična posezona u Poreču – Nijemci i Austrijanci pobjednici. Slovenaca ima manje, ali samo iz jednog razloga

Foto TZ Poreč

Na području Turističke zajednica grada Poreča u terminu od 1. siječnja do 3. rujna realizirano je 502.000 dolazaka, što je 4 posto više nego 2019. godinu, te 2.858.000 noćenja ili 98 posto u odnosu na 2019. Glavna emitivna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Hrvatska i Češka.

Nenad Velenik - Foto Tanja Kocijančić
Nenad Velenik – Foto Tanja Kocijančić

Što se smještajnih kapaciteta tiče, od direktora TZ-a Nenada Velenika saznajemo da su hoteli na 99 posto, privatni smještaj su četiri posto, a kampovi tri posto bolji nego prije dvije godine, dok nekomercijalni smještaj bilježi tek 59 posto u odnosu na 2019. Potonje govori da se mnogi vikendaši ne prijavljuju, a direktor TZ-a procjenjuje da je dosad ostvareno najmanje 80.000 noćenja na “crno”.
-Njemačko i austrijsko tržište su pobjednici sezone 2022. Spomenuta tržišta zauzimaju gotovo 50% ukupno ostvarenih noćenja u Poreču s indeksima + 17% za Njemačku, a + 5% za Austriju u odnosu na 2019. godinu.

Tržište koje ostvarilo najveće povećanje u odnosu na 2019. je češko (+35%), koje se time popelo na visoko 6. mjesto prema broju noćenja.

Nadalje, negativni predznak su ove godine imali tržište Slovenije (-19%) te tržište Italije koje je ostvarilo čak 21% manje noćenja nego 2019. Tržište Italije je u godinama prije korone bilo u silaznom trendu, dok smanjenje na slovenskom tržištu pripisujemo činjenici da je većina ostvarenih noćenja iz nekomercijalnog smještaja. A najviše neprijavljenih ima upravo iz Slovenije, te zato proizlazi tako velika razlika u noćenjima u usporedbi s 2019. godinom, objasnio je Velenik.

Prema najavama, dodao je, posezona bi mogla biti na razini 2019. i nešto bolja. Direktor TZ-a očekuje odličnu popunjenost sve do kraja listopada.

Foto KREG Galatea

FUNTANA-VRSAR: Nove medalje za Galateice Ianu Benčić i Viktoriju Rakovac

U Funtani u utorak koncert Trija Veljak i Vladimira Babina