in

U Funtani u utorak koncert Trija Veljak i Vladimira Babina

U utorak, 6. rujna, s početkom u 21 sat na Trgu ispred crkve Sv. Bernarda u Funtani, u organizaciji Turističke zajednice općine Funtana, održat će se posljednji ovogodišnji koncert. Nastupaju Trio Veljak te profesor Vladimir Babin na klaviru. Publika će imati priliku uživati u izvedbama skladbi nekih od najvećih imena svjetske klasike. Trio Veljak djeluje dugi niz godina. Prvi cjelovečernji koncert održali su 1998. godine u Medulinu. Ovaj glazbeni obiteljski sastav iza sebe ima brojne koncerte i nastupe, a skladbe svih stilskih razdoblja najčešće priređuje, aranžira i sklada Valter Veljak –  akademski kontrabasist i otac violinistica Maje i Nataše Veljak.

Valter Veljak rođen je 1953. godine u Rijeci, gdje je započeo učenje kontrabasa pri Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, na kojoj je i maturirao. Diplomirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Luciana Bolea. Poslijediplomski studij je pohađao na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, u klasi prof. Milltona Masciadria. Sudjelovao je na seminarima kod prof. Slavomira Grende i Valtera Dešpalja, te na međunarodnoj ljetnoj školi barokne glazbe Aestas Musica u Varaždinu. Održao je brojne solističke koncerte u zemlji i inozemstvu (Island, Norveška, Danska, Tunis, Grčka, Italija Španjolska, Francuska…), nastupao kao solist uz Riječki komorni orkestarDubrovački simfonijski orkestar Orkestar Riječke opere. Bavi se i komornom glazbom, te je član baroknog ansambla Collegium musicum Fluminense, ansambla Veljak i Riječkog komornog orkestra, a surađuje i s drugim ansamblima. Bio je vođa dionice kontrabasa u orkestru Opere I. pl. Zajca u Rijeci do umirovljenja. Bavi se pedagoškim radom.

Trio Veljak
Trio Veljak

Maja Veljak rođena je 1982. u riječkoj glazbenoj obitelji. Učila je svirati violinu u osnovnoj i srednjoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u klasi prof. Vilka Jutta i prof. Danijela Trinajstića. Završila je Salezijansku klasičnu gimnaziju u Rijeci u kojoj je i maturirala. Upisala je studij violine u klasi prof. Yurija Korchinskog na Visokoj školi za glazbenu umjetnost «Ino Mirković» u Lovranu gdje je i diplomirala. Nakon toga, završila je i poslijediplomski program umjetničkog usavršavanja iz violine u klasi prof. Marije Ćepulić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se na seminarima kod priznatih violinista i glazbenih pedagoga Maxima Fedotova, Asje Kuchner, Dore Schwartsberg, Sergeja Kravchenka, Leonida Sorokowa i Tomaša Tulačeka. Nakon studija zaposlila se u orkestru Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a od 2007.  radi u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka kao nastavnica violine. Godine 2014. dobila je priznanje Primorsko-goranske županije kao najuspješniji prosvjetni djelatnik. Često nastupa s obiteljskim komornim ansamblom Veljak i s Riječkim komornim orkestrom čiji je član, s kojim je nastupala i kao solist. Često surađuje s baroknim ansamblom Collegium Musicum Fluminense iz Rijeke i s drugim ansamblima te s mnogim glazbenicima s kojima nastupa i izvan Hrvatske. Dobitnica je mnogih nagrada na natjecanjima violinista.

Nataša Veljak, rođena 1987. godine, učenje violine započela je na seminaru kod prof. Eve Huhn, nastavila u osnovnoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, a potom u srednjoj Glazbenoj školi “Mirković” u klasi prof. Yurija Korchinskog. Dobitnica je nagrada na državnim natjecanjima.  Pohađala je seminare kod prof. Eve Huhn, Tomaša Tulačeka, Catherine Machintosh, Oresta Shourgota, Albrechta Breuningera, Enrica Onofrija i drugih. Maturirala je pri Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci stekla je zvanje magistre kulturalnih studija. Diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu klasi istaknutog violinista i pedagoga Silvana Kuzmina. Od 1997. je članica glazbenog ansambla Veljak, apovremeno nastupa s Orkestrom opere HNK Ivana pl. Zajca, Riječkim komornim orkestrom, baroknim ansamblom Collegium musicum Fluminense, te surađuje s mnogim glazbenicima. Nastupa kao komorna umjetnica i kao solistica Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Francuskoj, Srbiji, BiH, Italiji, Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj.  Dugogodišnja je suradnica Škole za nadarenu djecu «Novigradsko proljeće» gdje je bila mentorica radionice scenske glazbe. Od 2016. godine predaje violinu pri Glazbenom odjelu OŠ «Milana Brozovića» Kastav. 

Vladimir Babin, jedan je od najeminentnijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih pijanista. Klavir je diplomirao 1985. godine na osječkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi profesora Damira Sekošana. Dobitnik je brojnih nagrada na pijanističkim natjecanjima, kao i nagrade Rektorata Zagrebačkog sveučilišta kao najbolji student diplomat. Koncertira kao solist i član komornih sastava po Hrvatskoj i inozemstvu te nastupa uz orkestre kao solist. Snimao je za razne TV i radio postaje te ima nekoliko izdanja CD-a. Solistički repertoar Vladimira Babina obuhvaća djela svih stilskih razdoblja, a posebnu sklonost ispoljava prema hrvatskim autorima. Osim klasikom, Babin često nastupa i kao vrstan jazz pijanist. Uz održavanje pijanističkih seminara, redovno sudjeluje i kao član ocjenjivačkih sudova na pijanističkim natjecanjima. Od 1997. docent je klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb.

poreč decumanus turisti foto tz poreč

Odlična posezona u Poreču – Nijemci i Austrijanci pobjednici. Slovenaca ima manje, ali samo iz jednog razloga

Indira u Taru - Foto Antonio Paljuh za TZ Tar-Vabriga

Tisuće na TURISTIČKOJ FEŠTI u Taru – Indira, Klapa Rišpet i utrka tovara u kojoj su najbolji bili Radin i Cherry