in

Pokrenut eTurizam – nova usluga u procesu digitalizacije poslovanja Istarske županije

Foto TZ Poreč

U četvrtak, 26. siječnja, u Zagrebu, je predstavljen završetak provedbe aktivnosti u sklopu projekta Hrvatski digitalni turizam – eTurizam Ministarstva turizma i sporta, u kojem sudjeluje i Istarska županija. Projektom se u potpunosti prešlo na digitalno pružanje usluga kategorizacije turističkog smještaja u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Istarskoj županiji, čime je znatno unaprijeđen ovaj javni servis, kako za građanstvo, tako i za poslovne subjekte u turizmu.

Konkretno, od sada će se svi podnesci vezani za upravne poslove Upravnog odjela za turizam Istarske županije obavljati digitalnim putem. Prijavom u sustav eGrađani, domaće fizičke i pravne osobe, uključujući  i strane državljane, pristupat će portalu eTurizam, gdje će moći predati zahtjev za kategorizaciju svog apartmana ili kuće za odmor, ili npr. za razne promjene, prijave, odjave i sl. vezano za obavljanje svoje turističke djelatnosti u domaćinstvu, obavljanje djelatnosti turističkog vodiča ili dr.

Portal eTurizam

Hrvatski digitalni turizam (skraćeno eTurizam) predstavlja jedinstven projekt Ministarstva turizma i sporta, koji prvi put u Republici Hrvatskoj objedinjuje sve usluge u turizmu na jednom mjestu, u formi jedinstvenog suvremenog informacijskog sustava, te ih čini dostupnim korisnicima u svako doba ,online.

eTurizam je integrirani informacijski sustav e-usluga u turizmu kojem je cilj kroz digitalizaciju i optimizaciju svih procesa u turizmu potaknuti daljnji razvoj turističkih i ugostiteljskih usluga u Republici Hrvatskoj, ali i unaprijediti komunikaciju i poslovanje između građana i javne uprave u turizmu na bržu i višu razinu. Hrvatski digitalni turizam povezuje postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav za javne e- usluge:

  • Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu
  • Registracija obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja u području turizma i ugostiteljstva
  • Sustav za dodjelu dostupnih potpora u turizmu.

Usluga omogućava fizičkim i pravnim osobama predaju zahtjeva za registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja te zahtjeva za dodjelu potpora u području turizma i ugostiteljstva.

Prijavom putem sustava eGrađani, putem poveznice https://eturizam.gov.hr/ od 25. siječnja 2023. godine mogu se koristiti sljedeće funkcionalnosti:
 

• Podnošenje zahtjeva za prijavu i registraciju obavljanja djelatnosti
• Podnošenje zahtjeva za dodjelu i pretraživanje dostupnih potpora.

Dodatne informacije dostupne su na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva turizma i sporta i na stranici Istarske županije.

Izvor Istarska županijaKABINET ŽUPANA

Bez vode 1. veljače dio Općine Tar-Vabriga

U Poreču plesna predstava „Tebi“ Leonarde Lovreković s USB-om i POUP-om