in

POREČ dobiva butik hotel u starogradskoj jezgri

Casa Manzolin, lani uspješno pokrenut obiteljski restoran u srcu porečke starogradske jezgre, ovu sezonu očekuje s proširenom ponudom. Naime, uz zanimljivu i pomno kreiranu gastro ponudu, gostima sada pruža i mogućnost smještaja u luksuznim sobama s jedinstvenim pogledom na Eufrazijevu baziliku i starogradsku jezgru, te uvalu Peškera. Restoran Casa Manzolin smješten je u baroknoj palači iz 18. stoljeća koja nosi ime po nekadašnjoj obitelji koja je tamo živjela, a njegov poseban smještaj gostima pruža mogućnost da budu u srcu grada, a opet izdvojeni u intimnoj atmosferi.

Nastavak je to zahtjevnog i impresivnog projekta višnjanskog vinara Piera Polettija koji u starogradskoj jezgri gradi svoj san, kojim djelić porečke povijesti stavlja u funkciju daljnjeg turističkog razvoja grada. Poletti je kroz odrastanje i život uvijek je bio vezan uz Poreč, a kako kaže, uvijek ga je zanimala i povijest, pa je tako ovim projektom spaja ove dvije ljubavi. Novu je investiciju i planove prezentirao nedavno i porečkom gradonačelniku Lorisu Peršuriću. Naime, oživljavanje i oplemenjivanje starogradske jezgre Poreča atraktivnim lokalima i sadržajima visoko je na listi prioriteta porečke gradske uprave, a subvencijama se potiču vlasnici nekretnina na području starogradske jezgre na obnovu i uređenje svojih građevina. Na taj su način dosad već uređene fasade i krovišta dvadesetak objekata u starogradskoj jezgri. 

-Isto tako svjesni smo da uređena starogradska jezgra ne znači puno bez oživljavanja tog prostora primjerenim i kvalitetnim sadržajima. Izuzetno mi je drago da se unatoč krizi koja nas je sve u zadnjih godinu dana zadesila, Poreč ipak u tom periodu značajno obogatio novim ponudama, posebno onim gastronomskim i smještajnim. Nikli su novi lokali i ugostiteljski objekti koji imaju jedinstvu i kvalitetnu ponudu koju su gosti dobro prihvatili, kaže Peršurić. 

A obnova starogradske jezgre je povezana priča, s terase Case Manzolin puca pogled na zvonik Eufrazijeve bazilike, lani obnovljen zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i Porečke i pulske biskupije, tu je i lani obnovljena gradska riva. U starogradskoj jezgri pri završetku je uređenje još jednog luksuznog hotela, a interesa ima još.

Polettijeva Casa Manzolin dio je jednog većeg mozaika za koji se priprema u oživljavanju porečke starogradske jezgre novim sadržajima. Uz Casu Manzolin Poletti je vlasnik i barokne palače tik uz nju, a iza se nalazi vrt neposredno iza oltara bazilike što predstavlja veliki potencijal. Veliku spomenutu palaču Poletti naime namjerava pretvoriti u luksuzni butik hotel, s petnaestak soba. Pripremni radovi su u tijeku, a Poletti se sprema za investiciju koja je velika i zahtjevna, ali kako kaže, vrijedna truda. Kako se ova investicija bude odvijala tako će se i zajedno na nadležnim službama osmisliti i namjena i sadržaj za spomenuti obližnji vrt. Zanimljivost je da je barokna palača koja će postati hotel izgrađena 1746. godine, godinu dana poslije početka povijesnog porečkog turnira Giostre, što predstavlja još jednu poveznicu i mogućnost za daljnja razvijanja. Poletti dodaje kako je uvijek i dok je putovao bio zaljubljenik u hotele baštine te mu je želja da jedan takav napravi i ovdje, s potencijalom, kako za turiste, tako i za domaće ljude. 

Poreč je grad mozaika, a starogradska je jezgra satkana od sitnih kockica čijim se pomnim planiranjem upotpunjenje cijela slika.

Dodatno, lanjskim donošenjem nove Odluke o urbanoj opremi starogradske jezgre, Grad Poreč krenuo je s nabavom unificiranih smjerokaza, ploča s nazivima i ostale pješačke signalizacije, koje će se kroz nekoliko faza postaviti u starogradskoj jezgri. Odluka predstavlja i svojevrsne upute koje će korisnicima poslovnih prostora i privatnicima olakšati postavljanje opreme poput tendi, suncobrana ili reklama u starogradskoj jezgri pri davanju zahtjeva konzervatorima, koji postavljanja opreme moraju odobriti.

– Donošenje te Odluke, ali i sama činjenica da nakon nekoliko godina obnove krovova i konstrukcija, sad imamo izraženi interes za obnove fasada, ali i cijelih zgrada u starogradskoj jezgri, nas veseli jer pomalo uređujemo našu starogradsku jezgru. Ima dosta i privatnih investicija i inicijativa za obnove zgrada, dok mi kao Grad planiramo nastaviti s uređenjem rive koja predstavlja integralni dio starogradske jezgre, ali i s projektiranjem Trga Marafor, nakon što se obave svi pripremni radovi. Dodatno, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim Zavodom, nastavlja se zahtjevna obnova Eufrazijeve bazilike, nakon što je lani obnovljen njen zvonik, zaključuje prilikom obilaska gradonačelnik Loris Peršurić.

Izvor Grad Poreč

Nedjeljna akcija – Kontrolirat će se motociklisti

Mladi rukometaši Poreča u završnici Prvenstva Hrvatske