in

POREČ: Institut za turizam okončao MITOMED i najavio WINTER MED o odgovornom razvoju obalnog i pomorskog turizma

Loris Peršurić i Dean Ban potpisali Memorandum
Detalj s konferencije/Foto Tanja Kocijančić

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč organizirao je danas u svom sjedištu konferenciju za medije povodom završetka Europskog projekta MITOMED+ (Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean Plus – MITOMED+) koji završava 31. siječnja. Pritom je predstavljen i novi projekt WINTER MED (Winter Islands Network for all year round Tourism ExpeRience in the MEDiterranean – WINTER MED) koji je započeo 1. studenog 2019. godine.

Za oba projekta, naglasio je ravnatelj Instituta Dean Ban, prihodovat će od EU-a ukupno 530 tisuća eura, od kojih 300 tisuća za MITOMED, a ostatak za WINTER MED.

Središnji događaj konferencije bilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Instituta kao predstavnika partnera u projektu MITOMED+ i dionika: Upravnog odjela za turizam Istarske županije, gradova Poreča, Novigrada, Labina, Rovinja te TZG Pule i TZG Malog Lošinja. Svrha potpisivanja Memoranduma o razumijevanju je osigurati širu transnacionalnu implementaciju rezultata projekta MITOMED+ i nakon njegovog službenog završetka, a u cilju poticanja održivog i odgovornog razvoja obalnog i pomorskog turizma. Memorandum je u ime Instituta potpisao ravnatelj Ban, u ime Županije pročelnica gore navedenog odjela Nada Prodan Mrakovčić a u ime Poreča gradonačelnik Loris Peršurić.

-Danas smo organizirali ovu konferenciju sa svrhom da službeno završimo projekt MITOMED+ i da zajedno sa suradnicima iz županije i lokalnih samouprava potpišemo memorandum o razumijevanju s kojim ćemo dalje nastaviti realizaciju ciljeva koje smo si postavili kroz taj projekt. Ujedno najavljujemo i novi projekt koji smo dobili i započeli krajem 2019., WINTER MED, koji nastavlja dalje s problematikom MITOMEDA+, odnosno utvrđivanje problematike razvoja obalnog i pomorskog turizma u smislu održivog razvoja i smanjenja sezonalnosti i naravno razvoja turizma na području Istre, kazao je ravnatelj Ban. Dodao je da mu je jako drago da se rezultati i ciljevi projekta MITOMED+ mogu implementirati u praksi i da su lokalna i regionalna samouprava zainteresirane za primjenu tih rezultata.

Na konferenciji su ukratko prezentirani alati kreirani u okviru projekta MITOMED+: otvorena online platforma pokazatelja održivog turizma i model „Zelena plaža“ te Menadžment model za održivo upravljanje obalnim i pomorskim turizmom na Mediteranu.

Osim toga, prikazani su i rezultati istraživanja provedenih tijekom ljetnih mjeseci prošle godine u Poreču, Novigradu i Rapcu: Stavovi i zadovoljstvo turista i posjetitelja odredištem prema ETIS upitniku te Zadovoljstvo turista i posjetitelja Zelenim plažama.

Podsjetimo, u sklopu projekta nabavljeno je ukupno šest štednih tuševa, četiri stalaka za bicikle, pet setova kanti za razvrstavanje otpada, sedam kanti za selektivno odlaganje otpadaka, pet pepeljara, pet pametnih klupa, dvije info-ploče za informiranje korisnika o kvaliteti vode, a kreirane su i informativne ploče u svrhu edukacije korisnika plaže a postavljene su na sve tri istarske plaže. Također, na Gradskom kupalištu u Poreču posađeno je 20 novih stabala. Osim navedenog, gradske uprave triju odabranih pilot destinacija, Poreča, Novigrada i Labina, uložile su dodatna financijska sredstva i truda u uređenje ovih plaža.

Zadovoljstvo korisnika zelenom plažom najveće je u Poreču, utvrđeno je anketiranjem, a posebno je pohvaljena uređenost plaže, razina čistoće i kvaliteta sadržaja.

Na kraju događanja prezentiran je WINTER MED, koji se realizira u okviru programa INTERREG MEDITERAN (MED), a koji ima za cilj održivi i odgovorni razvoj obalnog i pomorskog turizma u MED području, odnosno smanjenje izuzetno visoke sezonalnosti turističke potražnje na otočnim destinacijama.

Podsjetimo, projekt MITOMED+ sufinanciran je iz programa Interreg Mediteran, sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u visini od 2,25 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost projekta 2,65 milijuna eura. Budžet Instituta za poljoprivredu i turizam iznosi 300 tisuća eura, od kojih se 85 posto sufinancira iz EFRR-a. U projektu sudjeluje devet partnera iz šest zemalja – Belgije, Cipra, Francuske, Hrvatske, Italije i Španjolske.

Projekt „Winter Islands Network for all year round Tourism ExpeRience in the MEDiterranean – WINTER MED“ odobren je u okviru programa Interreg MED. U projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz šest zemalja. Vodeći partner je ANCI Association of Tuscan Municipalities (Italija), dok su ostali projektni partneri:EFXINI POLI (Grčka), READ S.A. (Grčka), Institut za poljoprivredu i turizam – IPTPO (Hrvatska), ANETEL (Cipar), DUNEA (Hrvatska), Confesercenti Toscana (Italija), Corsican Tourist Agency (Fransucka), CRPM (Francuska),  Mallorca Chamber of Commerce (Španjolska).

Ukupni budžet projekta WINTER MED iznosi 2.617.300 €, dok Institut ima budžet od 230.000 eura, od čega je 85 % sredstava sufinancirano iz ERDF. Ukupno trajanje projekta je 32 mjeseca,  odnosno, do 30. lipnja 2022.  Pridruženi partneri u projektu su: Regija Toskana (Italija), Hrvatska turistička zajednica (Hrvatska), Periferija Južni Egej (Grčka), Periferija Tesalija (Grčka) i NECSTouR (Belgija).

Zbogom Kujundžiću! Smijenjen ministar zdravstva, za njegova nasljednika ima više kandidata

HTZ promovira hrvatski turizam na 16 ključnih tržišta