in

POREČ: Odobrena sredstva za centar „La mula de Parenzo“

Grad Poreč aktivno radi na projektu La mula de Parenzo. Odluku da se krene u realizaciju tog projekta donio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon prvog razgovora s idejnim začetnikom Dragom Orlićem, odlučeno je da na projektu surađuju Zavičajni muzej Poreštine, Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Poreč, Turistička zajednica grada Poreča, te neposredno i konzervatori.

Stručni tim je odlučio da se projekt La mula de Parenzo, uz već ranije dogovoreno postavljanje spomenika, dodatno obogati i „butigom“, odnosno, centrom za posjetitelje koji bi kroz glazbu, moderne tehnologije, proizvode i opremu ispričao priču o La muli de Parenzo, o opjevanoj legendi Poreča, simbolu poduzetništva. Prostor za taj centar već je rezerviran – radi se o nekadašnjem prostoru „Glasa Istre“ na Trgu slobode.

Grad je uspješnom prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj“ ostvario financiranje od ukupno 731.725 kuna bespovratnih kuna za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“.

Centar će imati za cilj, na temeljima i motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske našim građanima, prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društveno-političke prilike. Posebna pozornost obratit će se na obradu tematike porečke peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji će povijesno zanimljive činjenice interpretirati na suvremen način svojstven modernom konzumentu.

– La mula de Parenzo naša je neslužbena himna, ali i puno više od toga –  i ovaj će projekt to u prostoru na Trgu slobode pokušati dočarati, kroz hranu, glazbu, šetnju Porečom iz tog doba kroz virtualnu realnost. Dodatno, kroz suradnju s građanima i po njihovim željama, razvijat ćemo priču i dalje: odabirom skulpture i lokacije, u skladu s konzervatorskim odobrenjima, vođene ture, brendirane proizvode. Da naša opjevana legenda doista postane prepoznatljivi simbol našega grada i nezaobilazna doživljaj svakome tko dođe u Poreč, rekao je gradonačelnik Peršurić, priopćeno je iz Grada Poreča.

Slovenija ne preporučuje turistička putovanja u Hrvatsku

POREČ: Dežurne ljekarne nedjeljom i praznikom u svibnju i lipnju