in

POREČ ostvario milijunto noćenje

Nenad Velenik - Foto Tanja Kocijančić

Prema podacima iz sustava eVisitor Poreč je jučer, 28. lipnja 2022., ostvario milijun turističkih noćenja, objavio je direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik danas, 29. lipnja, na konferenciji za novinare održanoj u Maloj vijećnici Grada Poreča.

Decumanus u Poreču - Foto Manuel Paljuh/TZ Poreč gužva turisti
Decumanus u Poreču – Foto Manuel Paljuh/TZ Poreč

Za razdoblje od 01.01.2022. do 28.06.2022. godine na području Turističke zajednice grada Poreču ostvareno je 1.013.000 noćenja, što predstavlja identičan rezultat onome iz 2019. godine. U istom razdoblju ostvareno je 225.000 dolazaka što predstavlja povećanje od 5% u odnosu na 2019. godinu.

Najbrojniji su turisti iz Njemačke sa učešćem u noćenjima od 29%, slijede turisti iz Austrije sa učešćem od 21%, potom turisti iz Slovenije sa učešćem od 9%, domaći turisti sa učešćem u noćenjima od 7%, te turisti iz Italije sa učešćem od 6%.

Prema vrsti objekata najviše je noćenja ostvareno u hotelskom smještaju (ind 96%), slijede objekti u domaćinstvu (ind 120%), kampovi (ind 107%), nekomercijalni smještaj odnosno kuće i stanovi za odmor (ind 95%).

Direktor TZ-a istaknuo je da sudeći prema dosadašnjem broju ostvarenih noćenja Poreč ide ususret odličnoj turističkoj sezoni. Usprkos tome što su 2 hotela van funkcije u 2022. godini ostvarujemo odličnu popunjenost kroz cijelo razdoblje predsezone ali i kroz lipanj u kojem smo u ovom trenutku ostvarili više od 510.000 noćenja.

Sport, odnosno velike sportske grupe utjecale su na to da odradimo iznadprosječnu predsezonu koja je u nekim terminima bila i do 30% bolja od rekordne 2019. godine.

-Njemačko i austrijsko tržište dominiraju u destinaciji što nam daje vjetar u leđa oko uspješno odrađenih marketinških aktivnosti u suradnji sa regionalnom turističkom zajednicom. Ohrabruju rezultati sa Talijanskog tržišta koje je opet u igri, a čini se da trend domaćih gostiju govori u prilog tome da smo se kroz 2 corona godine repozicionirali i na domaćem tržištu koje je kumulativno bolje i do 32% u odnosu na 2019. godinu.

Trenutno se popunjavaju srpanj i kolovoz i ukoliko booking nastavi istim intenzitetom na pragu smo još jedne odlične, možda, i rekordne turističke sezone, očekuje Velenik.

Električni mini bus - Foto Grad Poreč

Poreč: Električni bus počeo s vožnjom po ljetnom voznom redu

policija mup kombi

USKOK I POLICIJA priveli više od 20 osoba iz Hrvatske, Slovenije i Srbije zbog nezakonite legalizacije objekata