in

POREČ ostvario milijunto noćenje

Foto: TZ Poreč

Poreč je 16. kolovoza ostvario milijun turističkih noćenja, priopćeno je iz Turističke zajednice grada Poreča.

Najbrojniji su tradicionalno turisti iz Njemačke sa učešćem od 36%, slijede turisti iz Slovenije sa učešćem od 15%. Turisti iz Austrije nalaze se na trećem mjestu sa učešćem od 12%. Na četvrtom mjestu se nalaze gosti s domaćeg tržišta sa učešćem od 6%. Na petom i šestom mjestu su turisti iz Italije i Češke sa učešćem od 5%.

Najviše noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju, ukupno 27% u odnosu na prethodnu godinu, zatim u objektima u domaćinstvu, ukupno 60% u odnosnu na 2019. godinu. U kampovima je ostvareno 110.000 noćenja što predstavlja 48%, dok je u nekomercijalnom smještaju (kuće i stanovi za odmor, prijatelji) ostvareno 106.000 noćenja što je 66% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

S obzirom na situaciju trebamo biti zadovoljni ostvarenim turističkim prometom iako smatramo da je boljom epidemiološkom komunikacijom mogao biti daleko bolji. Naime Istra bilježi vrlo nisku stopu zaraženih prema broju stanovnika i prema broju stranih gostiju, te ne možemo prihvatiti generalno svrstavanje na crvenu listu zemalja naših emitivnih tržišta, poglavito Austrije, Italije ili Slovenije. S tim u vezi Istarska županija, istarski gradonačelnici kao i cjelokupni sustav turističkih zajednica uputili su apel predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kao i HZJZ-u da komuniciraju o broju zaraženih selektivno prema realnom stanju u županiji. Time će dati šansu Istri da nesmetano odradi ostatak turističke sezone i posezone i turistički rezultati će biti kudikamo bolji, poručio je direktor TZ-a Nenad Velenik.

U Taru “pao” diler

Nacionalni stožer: U Hrvatskoj potvrđeno 85 novih slučajeva zaraze