in

PREDNJAČE POREČ I ROVINJ: U Hrvatskoj više od 900.000 turista, za vikend na autocestama gotovo isti promet kao 2019.

Foto Loris Peršurić Facebook

U Hrvatskoj na dnevnoj razini boravi nešto više od 900.000 turista, pokazuju to podaci sustava eVisitor. Samo proteklog vikenda stiglo je oko 450.000 novih gostiju, što je 20 posto više nego isti prošlogodišnji vikend. U srpnju je do sada ostvaren turistički promet na razini 80 posto rezultata iz rekordne 2019. Od početka godine do danas, Hrvatsku je posjetilo više od 5,3 milijuna gostiju koji su ostvarili više od 30 milijuna noćenja.

Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske, dok su najposjećenije destinacije Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Proteklog vikenda je ostvaren i rekord u prometu na hrvatskim autocestama. Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog su vikenda prošle gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je u usporedbi s rekordnom 2019. godinom bilo tek tri posto manje vozila.
Kako je potvrdila ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, smještaj visoke kategoriziranosti, onaj od 5 zvjezdica, bilježi vrlo visoku popunjenost. Hoteli s pet zvjezdica su trenutno na razini popunjenosti od oko 95 posto, dok su kampovi 100 posto puni, a rezervacijama se već pune rujan i listopad.
Hotelske kuće bilježe vrlo velike pluseve u odnosu na prošlu godinu te se prema broju rezervacija približavaju dnevnim ostvarenjima iz 2019., a neki oblici smještaja, kao što su kamping, nautika, vile za odmor i posebno hoteli visokih kategorija, već su gotovo dosegnuli te brojeve“, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Izvor Hrvatska udruga turizma

POREČ: Od jeseni keramičarske radionice u Zavičajnom muzeju Poreštine

voda čaša ilustracija

Dio Višnjana i Vižinade bez vode 29. srpnja