in

PRVI KLASTERSKI PROJEKT: Kašteliru dvije nove biciklističke staze

Ilustracija

Općina i Turistička zajednica Kaštelir-Labinci ovog će ljeta svoje goste dočekati s novom ponudom – dvije uređene biciklističke staze. To je zapravo prvi klasterski projekt, budući da je i ova općina sastavni dio klastera Riviera Poreč koji će donijeti puno noviteta u upravljanju turizmom na Poreštini.

Kako saznajemo od voditeljice TZ-a Romine Sinosich, jedna staza je obiteljska, pod nazivom Stari rimski put, dužine 11,5 kilometara, a druga je MTB staza dužine 24 kilometara.

U prvoj, obiteljskoj, vozi se kroz naselja Kaštelir, Valentići, Sabadin, Mezgeci, Cerjani, Oršići, Vranići, Tadini i Krančići, s povratkom u Kaštelir. Start je ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana, a nastavlja se prema visoravni iznad doline rijeke Mirne. Tura prolazi i trasom  povijesne rimske ceste Via Flavia po kojoj je i dobila ime. Obitelji s djecom uživat će u predjelima okruženima maslinicima, vinogradima i šumama.

Druga je duža i sastavljena je, kako pojašnjava Sinosich, od više različitih staza koje prolaze kroz općinu. Tako da će se biciklirati po dijelovima obiteljskih staza Kaštelira i Vižinade, ali i po MTB stazi 149 koja kreće i završava u Poreču. Na dva mjesta staza je tehnički vrlo zahtjevna. Pokret je opet s trga u Kašteliru i nastavlja se prema Labincima i Markovcu, odakle će se biciklisti priključiti na Parenzanu u smjeru Vižinade. Kod sela Ohnići silazi se s Parenzane i kroz šume, vinograde i maslinike nastavlja prema Vrbanovici i okupljalištu paraglajdera iznad Mirne. Nakon toga slijedi kratki uspon te preko polja i kroz mala mjesta, kao što su Rogovići, povratak u Kaštelir. 

Što se uređenja tiče, u klasterskoj suradnji Riviera Poreč za teritorij Općine Kaštelir-Labinci planira se tijekom ovog i idućeg mjeseca postaviti signalizacija po cijelom terenu, potom izrada i tiskanje karata, a u travnju i svibnju slijedi fotografiranje staza.  

Načelnik Enio Jugovac komentirao je da je općina u konstantnom porastu što se tiče turističkih brojki.

-To znači da smo sve zanimljiviji stranim i domaćim gostima. Zahvaljujući klasterskoj suradnji obogatili smo ponudu obiteljskom i MTB stazom, koje sigurno podižu nivo turističkog doživljaja na teritoriju naše općine, smatra Jugovac.

Voditeljica TZ-a ističe da su outdoor aktivnosti jedan od osnovnih elemenata klasterske suradnje Riviera Poreč.

-Dvije nove bike staze na području općine bile su izuzetno potrebne te je njihova vrijednost u turističkom smislu neupitna. Naš teritorijalni adut je svakako netaknuta priroda i krajolik, koji će, i ovim putem, započeti svoj proces valorizacije. Za našu turističku ponudu obiteljska i MTB staza veliki su kvalitativni iskorak, zaključila je Sinosich.

TAR: Općina za Dan žena daruje izlet na sajam cvijeća – prijave u tijeku

MARČANA: Požar u Domu za starije