in

Prvi put su nam još od Jugoslavije prijavljeni baš svi gosti u turizmu”

Foto Grad Pula

Predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba rekao je da je turistička sezona, iako prepolovljena, ispala do sada iznenađujuće dobro, da se još prije samo dva mjeseca nisu mogle niti zamisliti određene brojke. Iznenađujućih detalja je na svakom koraku.

Prvi put su nam još od Jugoslavije prijavljeni baš svi gosti u turizmu"
Boris Žgomba/Foto Hrvatska gospodarska komora

“Moje prognoze prije dva mjeseca bile su puno lošije. Moramo biti sretni što smo u ovom momentu do sada sasvim sigurno pobjednici na Mediteranu. Moramo izvući što više možemo iz ove sezone kako bismo što lakše ušli u sljedeću”, rekao je Žgomba.

iječ je o tome da su predviđanja bila da će turistička sezona po broju gostiju biti i do 70 posto slabija od prošle. Žgomba je rekao da ipak treba odvojiti trenutno dobro popunjene turističke kapacitete od sveukupnog broja turista u Hrvatskoj tijekom cijele godine, jer su se ranijih mjeseci gomilali duboki minusi, objavio je N1.

“Uzimajući cijelu godinu, mi smo na oko 45 posto. Ali i to je puno više od onoga kako je to izgledalo prije dva mjeseca. Sada imamo oko 760.000 gostiju, od toga 640.000 stranih, što je apsolutno dobro. Prošle godine smo imali negdje oko 1,1 milijuna. Grčka je na 15 posto. Italija na još manje, a Španjolska na još manje od Italije”, iznio je podatke Žgomba.

On je rekao da su stručnjaci upućeni u turizam bili zabrinuti da će turizam donijeti veću zaraženost koronavirusom. Ispalo je drugačije:

“Puno je manja zaraženost kroz turistički sektor u odnosu na naše interne stvari, na okupljanja i svadbe.”

Žgomba je komentirao upozorenja iz pojedinih zemalja o stanju s epidemijom u Hrvatskoj, koja našu zemlju opisuju objektivno lošije od stvarnog stanja, piše N1.

“Protekcionizam zemalja iz kojih dolaze gosti dovodi do toga da svaka zemlja nastoji zaštiti svoju potrošnju. Neke odluke nekih zemalja su najviše vezane uz takav motiv, a ne uz motiv zaraze”, kazao je.

Žgomba je najavio “jedan veliki, lijepi osmi mjesec”, zatim i to, pošto je sezona kasnila, da će se posjeti turista produljiti daleko i u rujan, pod apsolutnim preduvjetom povoljnog epidemiološkog stanja.

“Treba se boriti za svakog gosta. Broj gostiju i noćenja nije istovjetan prošlogodišnjim efektima. Došlo je do popusta, ljudi su se morali prilagoditi manjoj potražnji na tržištu. Struktura smještaja je takva da je veća popunjenost privatnog smještaja i kampova, što su gosti koji troše manje od hotelskih gostiju.

Cijene su nešto pale, a turistička potrošnja vidjet će se na kraju”, objasnio je kako stoji stvar s očekivanom zaradom.

Objasnio je i kako socijalno-epidemiološke reakcije turista utječu na popunjenost pojedine vrste smještaja.

Cijeli članak pročitajte na portalu televizije N1.

Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 18 novooboljelih, ograničenja u bolnicama i domovima

Nacionalni Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 125 osoba

Tko može dobiti potpore za kolovoz?

Tko može dobiti potpore za kolovoz?