in

PRVI U HRVATSKOJ: Šest Valamarovih kampova dobilo prestižne oznake Ecolabel za turistički smještaj

Foto Tanja Kocijančić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je u Funtani kampovima porečkog hotelijera Valamar Riviere svečano uručio oznaku EU Ecolabel koja gostima pruža jasnu poruku da usluga smještaja koju koriste poštuje prirodni okoliš i učinkovita je u odnosu na energiju koju koristi.

Oznake su primili u ime cijele tvrtke njen predsjednik Uprave Željko Kukurin, te direktori šest kampova u kojima su oznake Ecolabel postavljene a to su Istra Premium Camping Resort u Funtani, Ježevac Premium Camping Resort i Krk Premium Camping Resort na Krku, Lanterna Premium Camping Reosrt i Solaris Camping Resort u Taru, te Orsera Camping Resort u Vrsaru.

Valamar Riviera je prva domaća turistička kompanija koja je dobila EU Ecolabel za turistički smještaj.

-Uvjeren sam kako dodjeljivanjem ove oznake za ovih šest kampova direktno postajemo konkurentniji na velikom i značajnom europskom tržištu koje prepoznaje zelene proizvode i usluge, rekao je prigodom uručivanja certifikata Ćorić.

Oznake je dodijelio najprije Kukurinu, a zatim direktorima Karlu Grepcu iz kampova Istra i Orsera, Đoniju Šimonoviću iz Solarisa, Danijeli Zgrabljić iz Lanterne te direktorima kampova na Krku Zoranu Morožinu i Brunu Bogdaniću.

-Valamar sustavno primjenjuje visoke standarde u zaštiti okoliša kao ključnom resursu u turizmu. Prestižna oznaka EU Ecolabel s jedne strane daje potvrdu da naši proizvodi i usluge zadovoljavaju najzahtjevnije standarde zaštite okoliša, a s druge strane motivira naše goste i partnere da među proizvodima i uslugama na tržištu odabere one koji su odgovorniji prema okolišu, istaknuo je Kukurin.

Osvrnuvši se općenito na sezonu, naglasio je da je Valamar dobro vrijeme za hrvatski turizam iskoristio da uloži u svoje proizvode, povećanje plaća i zaštitu prirodnih resursa, pa zato sada očekuju dobre rezultate i uspješnu turističku godinu.

– Svi broje noćenja, ali nas kao lidere više od toga zanima kako da sačuvamo naše more i obalu, rekao je Kukurin.

EU Ecolabel je oznaka koja promiče ekološku izvrsnost, kriteriji su usuglašeni među znanstvenicima, nevladinim organizacijama i krajnjim korisnicima, a prosudbu obavljaju neovisni stručnjaci.

Za dobivanje EU-ovog znaka za okoliš turistički smještaj treba udovoljiti svakom od 22 obvezna mjerila u području upravljanja, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, racionalne potrošnje vode, smanjivanja i upravljanja otpadom i otpadnim vodama te ostalim obveznim mjerilima, a boduje se još 45 drugih mjerila. Cilj mjerila jest promicanje uporabe obnovljivih izvora energije radi štednje energije i vode, smanjenja količine otpada i poboljšanja lokalnog okoliša.

U projekte Zelenog Valamara, jednog od devet krovnih programa društveno odgovornog poslovanja kompanije, prošle je godine uloženo 22 milijuna kuna.

Riječ je o projektima energetske učinkovitosti i drugim inicijativama usmjerenima na zaštitu okoliša, kako u redovnom poslovanju tako i u edukaciji gostiju, zaposlenika i šire lokalne zajednice o važnosti očuvanja mora i obale.

prometna-policija12 ilustracija policija

U cijeloj Istri 16. srpnja kontrola brzine kretanja i korištenja pojasa

Bez vode 16. srpnja dio naselja Labinci